životní styl

Med nikdy neskladujte v kuchyni. Mnoho Slováků to však dělá

10kviews

Med je chutný a zdravý produkt, vhodný k dlouhodobému skladování. Ne každé místo je však pro něj vhodné. Wojciech Margowniczy, na internetu známý jako Včelař z Wąchocku, radí, kde med skladovat, aby si zachoval své vlastnosti.

Mnoho lidí skladuje med v kuchyňských skříňkách, aniž by si uvědomili, že to není to správné místo. Včelař Wojciech Margowniczy se s vámi podělí o své poznatky o nejlepších podmínkách pro skladování této sladké pochoutky a prozradí, zda se skutečně jedná o nezničitelný produkt.

Kde skladovat med? Včelař doporučuje

Wojciech Margowniczy, na sociálních sítích známý jako Včelař z Wąchocku, vysvětluje, zda je dobré skladovat med při pokojové teplotě. Ukazuje se, že optimální teplota pro med je méně než 18 stupňů Celsia a tato informace se často nachází na etiketách výrobků. Dveře chladničky, spíž a sklep jsou tedy vhodnějšími místy pro skladování medu než typická kuchyňská skříňka nebo pracovní deska.

Umístění nádoby s medem do skříňky v blízkosti zdroje tepla (např. sporáku) je obzvláště špatný nápad. Skříňka se může zahřát od páry z vařeného jídla, což přímo ovlivňuje kvalitu medu, který obsahuje. Kromě toho je dobré v chladničce skladovat medy, jako je řepkový, zlatobýl, raný a mnohokvětý. Tyto produkty mohou při skladování při pokojové teplotě kvasit. Snížená teplota v chladničce zabraňuje kvašení.

Může se med zkazit?

Med se může zkazit, ale stává se to pouze ve dvou případech. Prvním je, když včelař vytočí med příliš brzy a ten obsahuje příliš mnoho vody, což vede ke kvašení a tvorbě pěny a alkoholovému zápachu. Druhým případem je dlouhodobé skladování medu v teplých podmínkách. V tomto případě se v medu tvoří hydroxymethylfurfural – látka, která může být zdraví škodlivá.

Wojciech Margowniczy také upozorňuje, že med je suchý produkt (obsah vody je přibližně 20 %), a proto absorbuje vodu a různé pachy z prostředí. Pokud si tedy chcete co nejdéle užívat chutný med, měli byste nádobu vždy pevně zašroubovat a nikdy neskladovat med otevřený.

Leave a Response