Mnoho lidí se rozhodne pěstovat rajčata, která pak přinášejí chutné a zdravé plody. Stává se však, že ačkoli rostlina kvete, na keři se neobjeví žádná rajčata. Co je toho příčinou? Důvodů může být několik. Vysvětlíme vám, co může být příčinou toho, že keře rajčat neplodí.

Pěstování rajčat vyžaduje zvláštní péči a pozornost věnovanou rostlinám. Někdy se však stane, že i přes pečlivou péči vaše keře neplodí, přestože předtím kvetly. Pak se vyplatí pátrat po příčinách. Zde vám poradíme, co je příčinou toho, že vaše rajčata neplodí.

Proč rajčata neplodí, přestože vykvetla?

Pokud vaše rajčata krásně kvetou, ale stále neplodí, může to mít několik příčin. Často je to souvisí s opylením rostliny, neboť problémy v tomto ohledu mohou významně přispět k nedostatku plodů na keři.

Obvykle to souvisí s opylující hmyz se na rostlině nevyskytuje.. Je vhodné vysvětlit, že rajčata jsou samosprašná, takže květy jsou opylovány pylem z tyčinek stejného květu nebo květů rostoucích na stejné rostlině. Velkou pomůckou jsou nicméně v tomto případě Čmeláci, kteří díky hustému ochlupení a vysoké aktivitě účinně opylují velké množství květů, neboť pyl nosí na povrchu svého těla. Počet čmeláků však klesá, což způsobuje problémy s nedostatečným opylením mnoha rostlin.

Podobný problém může nastat při pěstování rajčat na balkonech ve vyšších patrech, kam se čmeláci ani jiný opylující hmyz nemají jak dostat. V takovém případě je vhodné pokusit se květy opylovat sami, např. jemným zatřesením keřem, aby pyl opadal.l.

Dalším důvodem může být, že pyl rajčat, který je citlivý na různé faktory, nemusí klíčit. V důsledku toho ani tyto opylené květy nevytvářejí plody. K tomu dochází při příliš vysokých nebo příliš nízkých teplotách. Pyl může selhat při teplotách pod 15 stupňů a nad 27 stupňů Celsia.

Co ještě způsobuje, že vaše rajčata neplodí?

Problémy s opylením nejsou jediným faktorem, který může způsobit, že vaše rajčata neplodí. Zkušení zahrádkáři upozorňují, že příčinou mohou být také nesprávná vlhkost vzduchu. Je třeba si uvědomit, že se jedná o rostliny, které velmi špatně snášejí nadměrnou i nedostatečnou vlhkost vzduchu.. Proto dbejte na to, aby substrát, ve kterém se rajčata vyvíjejí, byl neustále vlhký, ale ne mokrý.

Proto je třeba věnovat zvýšenou pozornost zalévání rostlin během horkého počasí, a to až dvakrát denně. Denně je Nejlépe brzy ráno a zalévejte přímo na zem.abyste předešli namočení listů. Na druhou stranu při pěstování rajčat ve skleníku nezapomeňte pravidelně větrat, abyste se zbavili přílišné vlhkosti.

Dalším častým důvodem nedostatku rajčat na keři je. nesprávné hnojení rostliny. Oblíbenou chybou je používání hnojiv, která obsahují velké množství dusíku během jara a léta. Dusík způsobí, že se keře rozmnoží, protože ovlivní bujný růst zelených částí rostliny, ale plody se na nich neobjeví.

Kromě toho, pokud chcete mít bohatou úrodu, nezapomeňte rostlinu hlídat, aby se příliš nerozrostla.. Po nasazení plodů začněte sklízet listy, aby rajčata mohla věnovat energii na vývoj plodů. Každý den odstraňte jeden nebo dva listyVybírejte ty nejnižší a nejvyšší na keři. Ponechte na něm alespoň tucet listů.

Související články: V případě, že se jedná o stromy, které se nacházejí v blízkosti kmene, je třeba je vyřezat:

Díky tomu budou vaše rajčata zdravá, velká a krvavě červená. Stačí 3 čajové lžičky přípravku ve vodě.

Nevyhazujte listy rajčat, které jste utrhli. Pomohou vám v boji proti škůdcům