životní styl

Začněte hladit rajčata na zahradě a budete překvapeni, co se stane.

156views

Tento příspěvek byl přečten již 1krát!

Rajčata jsou mezi Slováky bezesporu jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Jsou chutná, zdravá a lze je úspěšně pěstovat na zahradě nebo i na terase a balkoně.

Pěstování rajčat není příliš složité, ale vyžaduje několik základních pravidel. Není také na škodu použít několik triků, které rostliny posílí a zajistí bohatou úrodu.

Základní pravidla pro pěstování rajčat

Na Slovensku se rajčata pěstují ze sazenic vysetých již v březnu. K tomu, aby sazenice vzešly, stačí úrodná půda, trochu slunce a voda. Když se objeví prvních pár listů, je třeba rostliny vyrýt, tj. přesadit do větších květináčů.

Až se venku zvýší teplota a sazenice budou asi 20 cm vysoké, bude čas přesadit je do země. Nejvhodnější dobou je druhá polovina května, po odeznění mrazů, pokud nemáte skleník, v takovém případě můžete rajčata přesadit do země o něco dříve.

Sazenice by měla být kompaktní a silná, jinak bude náchylnější k chorobám. Ochablý, tenký stonek se navíc může pod tíhou zralých rajčat zlomit. Jak ale rostlinu zpevnit a zabránit vybíhání sazenic?

Chcete posílit rajčata? Pohlaďte je

Sazenice rajčat se nazývají běháky nebo vypouklé, když jsou příliš protáhlé a ochablé. To může být způsobeno nevhodným osvětlením, příliš vysokou teplotou nebo příliš pozdním pikýrováním sazenic. Jakmile si všimnete, že stonky rajčat řídnou, musíte je posílit.

Účinným, i když poněkud neobvyklým způsobem posilování sazenic rajčat je… jejich hlazení. Jak přesně to ovlivňuje vývoj rostliny a jak to správně dělat, aby stonky rajčat zesílily a zpevnily se?

Pohlazení rostlin rajčat

Pohlazení rostlin je ve skutečnosti stresový stimul, který vede k zakrnění, ale rajčatům neškodí. Naopak, takto stimulovaná rostlina začne růst napříč místo podélně – její stonek zesílí, a to je u rajčat žádoucí.

Jak hladíme naše sazenice? Stačí jemný dotek zaměřený na horní část rostlin. Pohlazení, tření a kartáčování rajčat lze provádět rukou nebo tyčinkou. Stačí to dělat pravidelně, abyste získali silné a silné stonky a posílili úrodu.

Leave a Response