Každý zahrádkář se těší na úrodu sladkých a šťavnatých hroznů. Než se tak stane, je třeba provést určitou údržbu, která zajistí chutné ovoce. Jak chránit hrozny před chorobami? Není to těžké, pokud si vyrobíte domácí postřik na ochranu keřů před poškozením.

Vinná réva je náchylná k mnoha chorobám a škůdcům, proto je třeba jednat rychle, jakmile se objeví první problémy. Nemusíte používat pesticidy zakoupené v obchodě, protože stejně účinný postřik na vinnou révu si můžete snadno vyrobit v pohodlí domova.

Jak chránit hrozny před chorobami? Domácí postřik problém odstraní

Prašná plíseň je nejnebezpečnější houbovou chorobou, která napadá vinnou révu. Pokud se na rostlině objeví, nepříznivě ovlivňuje její kondici a kvalitu plodů. Vysoké teploty a deštivé počasí podporují její rozvoj. Jak poznáte přítomnost této houby na hroznech? Na horní straně listů se objevují mastné žluté skvrny a na spodní straně bílé myceliální výrůstky. Když se na výhonech objeví moučnaté plísně, začnou rychle odumírat. Napadené plody hnědnou a opadávají z trsů. To je poslední čas na provedení postřik k záchraně vinné révy. K přípravě budete potřebovat:

  • 3 litry vody,
  • 1,5 lžičky jedlé sody,
  • 6 kapek prostředku na mytí nádobí,
  • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje.

Všechny přísady důkladně promíchejte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Jednou týdně postříkejte spodní stranu listů révy.dokud příznaky zcela nezmizí. Ošetření je nejlepší provést bezprostředně po deštiaby byly listy chráněny před šířením houby.

TIP! Pravidelný postřik každých čtrnáct dní může pomoci zabránit infekci. Pokud pěstujete vinnou révu, zakročte dříve, než se na rostlinách usadí plíseň.

Čím byste měli hnojit své hrozny? Hnojivo na pampelišky pro dobrou úrodu

Když réva začne plodit, je vhodné keře přihnojit. Rostlina potřebuje ke zdravému růstu velké množství vody. dusík, draslík, fosfor nebo vápník, proto je vhodné připravit pro něj vhodnou stravu. Pokud máte přístup k velkému množství pampelišek, připravte si pampeliškové hnojivo. Stačí natrhat půl kbelíku této byliny (vyplatí se ji nasekat) a zalít vodou., přičemž ponechte 7-8 cm mezeru. Odvar nechte 3 týdny odstát.Během této doby odvar zkvasí. Nakonec tekutinu přeceďte do velké nádoby a po naředění ji používejte k zalévání (1 díl kaše na 10 dílů vody) jednou za dva týdny. V tomto ošetření můžete pokračovat až do konce léta.

Související články:

Hnojení hroznů touto složkou je velkou chybou. Nebudou žádné plody

Místo toho, abyste ji vyhodili, vyrobte z ní hnojivo pro vinnou révu. Váš soused při pohledu na šťavnaté hrozny zezelená závistí.