Dříve byl považován za odpad, nyní se z něj vyrábí „kávový čaj“. Cascara je kávový nápoj, který není káva, nebo alespoň není tak docela káva. Díky vlastnostem tohoto nápoje je stále oblíbenější, zejména mezi zájemci o zdravou výživu.
Cascara – co to je?
Cascara znamená ve španělštině „slupka“ a přesně to je – slupka, která obklopuje plody kávy. Po staletí se cascara zpracovávala jako vedlejší produkt při výrobě kávy. V zemích, kde se pěstuje káva, jako je Jemen, Etiopie a Bolívie, se však „kávový čaj“ pije již po staletí. Nálev se připravuje ze sluncem vysušené slupky a dužiny kávových plodů, která zůstává po extrakci kávových zrn. Během procesu sušení mění cascara barvu z červené na hnědou a po uvaření je připravena ke konzumaci.
Jak cascara chutná?
Cascara je rozhodně dobrou volbou pro lidi, kteří mají rádi kávy s kyselou chutí. Sušená loupaná káva je totiž kyselá, má výrazně ovocné aroma a na jazyku zanechává sladkou pachuť. Najdete v ní chuť sušených švestek a jablek spolu s jemnou sladkostí medu.
Cascara – vlastnosti
Cascara je s kávou spojována nejen svým zdrojem, ale také svými vlastnostmi. Nálev jemně povzbuzuje a zahání únavu. Obsah kofeinu v „kávovém čaji“ je však nižší než v nálevu z kávových zrn, takže povzbuzující účinky jsou menší. Cascara je bohatá na antioxidanty, a proto má pozitivní vliv na organismus. Zlepšuje funkci trávicího systému, vymetá usazeniny ze střev a pozitivně působí na sliznici trávicího traktu. Cascara urychluje metabolismus, proto je dobrou volbou při dietě.
Jak se cascara připravuje?
Cascara se připravuje podobně jako káva: sušená káva se zalije horkou vodou a nechá se asi 5-6 minut louhovat. Nálev lze konzumovat horký nebo chlazený. Velký zájem, kterému se káva v Polsku těší, přilákal do Visly také „kávový čaj“. Cascara se dá koupit v kamenných i internetových kavárnách.