životní styl

V horku si dávejte pozor, kolik kávy za den vypijete. Toto množství je nebezpečné

851views

Když se mluví o otravě kofeinem, vždy se probírá zejména káva a možné následky jejího zneužívání. Mezitím Michał Wrzosek, lékař dietolog, připomíná, že k otravě kofeinem stačí pouhé čtyři plechovky jiného oblíbeného nápoje.

Většina Slováků si nedokáže představit den bez vypití alespoň jednoho nebo dvou šálků kávy. Že by to bylo způsobeno jejími povzbuzujícími vlastnostmi? Nebo nás spíše přitahuje samotný rituál, okamžik potěšení, který nám požitek z tohoto aromatického černého nápoje přináší? Odpověď na tuto otázku neznáme; víme jen, že někteří lidé chtějí tento „zdroj potěšení“ dotáhnout příliš daleko. A pak se dostaví otrava kofeinem.

Dr. Michal Wrzosek, klinický dietolog a sportovní trenér, se rozhodl seznámit své příznivce s tématem kofeinové intoxikace. Odborník vysvětlil, jak tato záležitost souvisí s pitím běžné kávy a jak se týká dalších nápojů, na které se v této souvislosti často zapomíná. Wrzoskova slova jsou jasná a srozumitelná. Energetické nápoje jsou něco mnohem nebezpečnějšího než káva.

Otrava kofeinem. Odborník vysvětluje

Dr. Wrzosek zahájil svou krátkou přednášku pozitivním úvodem. Připomněl, že káva je relativně bezpečný nápoj a že smrtelná dávka kofeinu, kterou obsahuje, je pro člověka 200-400 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Znamená to však, že můžeme kávu konzumovat bez jakýchkoli omezení? Rozhodně ne. Při úvahách o kofeinovém nápoji z kávových zrn je však třeba myslet i na energetické nápoje, které již mají zcela jiné údaje.

Již 500 mg kofeinu v těle může způsobit intoxikaci. Takového výsledku lze dosáhnout i s kávou, ale musíte se na tom „nadřít“. Přitom, jak upozornil Dr. Wrzosek, stejné množství se nachází už ve čtyřech plechovkách energetického nápoje. Vypití takového množství chemické tekutiny proto může vyvolat všechny příznaky typické kofeinové intoxikace: bušení srdce, bolesti a závratě hlavy, třes rukou, slabost, zvýšený krevní tlak, podrážděnost, pocity úzkosti a žaludeční potíže.

Uznejte sami, že 4 plechovky energetického nápoje je relativně málo, přesto řada lidí sahá po těchto nápojích jeden za druhým během dlouhých cest autem. Závěr? Velmi jednoduchý. Už je lepší zastavit se na kávu!

Leave a Response