životní styl

Účinně stimuluje a vydrží déle než káva. Tento nápoj vás ráno postaví na nohy.

10kviews

Káva po ránu? I když se zde nebudeme zabývat frází „to už je zážitek“, stojí za to vědět, že existuje ještě jeden nápoj, který nás dokáže účinně povzbudit a dodat našim ránům ten správný rytmus. Důležité je, že tato tekutina vydrží dokonce déle než malá černá. Nezní to lákavě?

Podle statistik polovina Slováků začíná den pitím kávy. O dopadu takového zvyku na ještě prázdný žaludek jsme psali v jiném našem článku. Dnes se místo toho zkusíme zamyslet nad tím, zda existuje nápoj, který bude mít nejen stejný probouzecí účinek jako káva, ale také vydrží mnohem déle.

Jak už to tak bývá, taková tekutina existuje, není drahá, vykazuje mnoho zdraví prospěšných vlastností a mimochodem je velmi módní. Už jste to uhodli? Ne? Pak dodejme, že tento nápoj je extrémně…. zelený. To už je lepší, ne?

Vydrží déle než káva

Matcha je skutečně silným konkurentem kávy a v mnoha ohledech předčí i její černý protějšek s kofeinem. Čím to je, že je zelený čaj tak skvělou náhradou kávy? Než vám povíme o všech jeho zdravotních benefitech, stojí za to vyzdvihnout zejména L-theanin.

Tato chemická sloučenina obsažená v matcha silně reaguje v kombinaci s kofeinem (kterého je však v japonském prášku o něco méně než v kávě), takže už jeden šálek zeleného čaje stimuluje produkci serotoninu a dopaminu, pozitivně působí na mozek, nevykazuje nežádoucí účinky, s nimiž se často setkáváme po vypití kávy, a povzbuzuje – a to déle než v případě trochy černého čaje.

Matcha nejen po ránu

Proč se vyplatí sáhnout po práškovém zeleném čaji nejen ráno? Kvůli jeho zdravotním přínosům, které zdaleka přesahují ranní probuzení. Matcha je silným zdrojem vitaminů A a C a minerálů, jako je vápník, železo a draslík.

Za zmínku stojí také polyfenoly, tedy silné antioxidanty, které jsou v matcha obsaženy. Pravidelné pití zeleného čaje účinně potlačuje působení volných radikálů. To se projevuje jak na mladistvém vzhledu pokožky, tak na snížení rizika vzniku rakoviny, aterosklerózy a zánětů.

Leave a Response