životní styl

Tento nápoj pijte, když se příliš nehýbete. Pomůže vám kompenzovat následky sedavého způsobu života.

9.8kviews

Pozitivní účinky konzumace kávy na organismus potvrzuje i další studie. Tentokrát se zabývala tím, jak může tento nápoj ovlivnit zdraví lidí, kteří vedou sedavý způsob života. Výsledky jsou slibné, ale sami vědci upozorňují, že je třeba provést další výzkum. Je třeba poznamenat, že káva není náhradou fyzické aktivity.

Cílem studie bylo posoudit souvislost sedavého způsobu života a konzumace kávy s úmrtností na celková a kardiovaskulární onemocnění u dospělých obyvatel USA. Výsledky ukázaly, že Sezení delší než šest hodin denně a nekonzumace kávy byly silně spojeny se zvýšeným rizikem úmrtí na všechny příčiny a kardiovaskulární onemocnění..

Nový výzkum kávy. Pijte, pokud se málo hýbete

Podle výzkumu zveřejněného v dubnovém čísle časopisu BMC Public Health 2024 měli ti, kteří nepili kávu a seděli šest a více hodin denně, o 58 % vyšší pravděpodobnost úmrtí ze všech příčin než ti, kteří konzumovali kávu a seděli méně než šest hodin denně. Ve studii byly použity údaje od téměř 11 000 osob shromážděné v letech 2007 až 2018 v rámci Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES) prováděného americkým Národním centrem pro zdravotní statistiku.

Ale co když někdo sedí a pije hodně kávy? Huimin Zhou, výzkumník z čínské univerzity Soochow a hlavní autor studie, v rozhovoru pro deník The Washington Post upozornil, že lidé se sedavým způsobem života a pijáci kávy měli o 24 % nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří seděli déle než šest hodin a nepili kávu.

Fyzická aktivita je důležitá. Káva ji nenahrazuje

Vědci, především z univerzity Soochow v čínském Su-čou, ve své studii uvádějí, že sezení více než osm hodin denně může být spojeno s 46% rizikem úmrtí z jakékoli příčiny. a 79% rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s lidmi, kteří sedí méně než čtyři hodiny denně.

Kromě toho ti, kteří pili nejvíce kávy, více než dva šálky denně, měli o 33 procent nižší. riziko úmrtí z jakékoli příčiny a o 54 procent pod riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí. Vědci však dospěli k závěru, že „vzhledem k tomu, že káva je komplexní sloučenina, je zapotřebí dalšího výzkumu“.

Je důležité si uvědomit, že káva neodstraní negativní účinky sedavého způsobu života. A těch je bohužel poměrně dost. Americký institut pro výzkum rakoviny varuje mimo jiné před rakovinou tlustého střeva, prsu a jícnu. Poukazuje také na to, že sedavý způsob života je spojen se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.

Leave a Response