Kopr se vyplatí mít po ruce. Mnoho lidí ho mrazí, ale nejlépe chutná čerstvý z vlastní zahrádky. Někdy však rostlina uvadne a uhyne. Proč se to stává a co lze udělat pro jeho záchranu?

Kopr je vhodný do salátů, k posypání brambor nebo k dochucení polévek. Je charakteristický svými zpeřenými větvemi a jeho charakteristickou vůni si těžko spletete s jinou rostlinou. Jak zachránit kopr, když uvadne? Ukázalo se, že stačí jednoduchý trik. Stačí vám k tomu dva produkty z vaší kuchyně.

Proč kopr vadne? Můžete to napravit. Vyrobte si domácí směs a zachraňte úrodu

Nejlépe roste na slunném, ale chráněném místě v humusovité, úrodné a propustné půdě. Dobře si rozumí s okurkami, petrželí a kapustovitými rostlinami, ale celer, paprika, mrkev a levandule budou špatnými společníky. Kvete v červenci, ale někdy je třeba úrodu zachránit, místo abyste sklízeli voňavé větvičky. Co dělat, když kopr uschne?

Mladý kopr se často stává obětí mšic. Tito škůdci ho prostě zbožňují a jsou nejčastější příčinou vadnutí rostliny. Pokud ho chcete jíst, nesmíte používat chemické postřiky a zde přicházejí na pomoc domácí prostředky. Ukazuje se, že toto řešení si s mšicemi dokáže účinně poradit.

TIP! K přípravě domácího postřiku potřebujete 35 gramů oloupané cibule a pět litrů vody. Cibuli vložte do hrnce, poté ji zalijte vodou a vařte 30 minut. Po uplynutí této doby směs odstavíte, aby vychladla, a poté ji přelijete do lahve s rozprašovačem a nastříkáte kopr.

Jak se zbavit mšic pomocí domácích postřiků? Tyto postřiky bojují nejen proti mšicím, ale také proti slimákům a plžům.

Pokud nemáte po ruce cibuli, existují i jiné způsoby boje proti mšicím. K tomuto účelu můžete použít přípravky do kuchyňské linky.

  • Česnek – 250 g mleté cibule zalijte 10 litry vody a nechte čtvrt hodiny stát. Po uplynutí této doby směs sceďte a vzniklý roztok zřeďte vodou v poměru 1:1., nalijte jej do rozprašovače a rostliny postříkejte. Postřik má také skvělý účinek na slimáky a plže.
  • Zalijte 1 kg kopřiv 10 litry vody a nechte 24 hodin odstát. Po uplynutí této doby přelijte směs do rozprašovače a rostliny postříkejte.

Související články:

Kopr přestává růst a žloutne? Můžete ho zachránit tímto domácím prostředkem

Kopr vadne a ztrácí barvu? Ještě ho můžete zachránit metodou našich babiček.