životní styl

Pijete více káv denně? Vyvarujte se těchto chyb, abyste si neublížili

2.8kviews

Pijete kávu kava? Pokud ano, měl by vás tento článek zajímat. Populární odborník na výživu dokázal, že tento zdravý nápoj se může stát pro lidský organismus jednoduše toxickým. Ke zdánlivě banální chybě přitom chybí jen malý krůček. A můžeme ji udělat až 11 různými způsoby.

Káva je produkt, který je ovlivněn mnoha mýty. Většina z nich nemá nic společného s pravdou, ale to nic nemění na tom, že káva skutečně může ovlivnit náš organismus ne tak, jak bychom si přáli. Takovou chybu může udělat každý, proto je lepší se před ní předem chránit. Jak? Například přečtením tohoto článku, ve kterém citujeme 11 chyb při pití kávy, které uvádí Dr. Bartek Kulczynski.

Pijete kávu také tímto způsobem? Škodíte si

Dr. Bartek Kulczynski dal dohromady všechny možné chyby při pití kávy. Ukazuje se, že nejde jen o to, kolik kávy vypijeme, ale také v jakou denní dobu ji pijeme a co… jíme. Pojďme se na to podívat. Přišlo nám to velmi zajímavé, protože černý nápoj milujeme a nechtěli bychom, aby nám škodil!

  1. Káva se sladkostmi. Studie prokázaly, že kofein blokuje vnímání sladké chuti. To může mít za následek ztrátu kontroly nad množstvím cukru, který přijímáme.
  2. Káva těsně po probuzení. Přestože má kofein povzbuzující účinky, považovat ho za lék na bezesnou noc je chyba. Pití kávy hned po ránu má špatný vliv na metabolismus sacharidů, a proto může způsobit nárůst hladiny cukru.
  3. Pití kávy příliš pozdě. Problémy s usínáním jsou jen částí problému. Kofein také snižuje kvalitu spánku, proto se nedoporučuje konzumovat ho později než 9 hodin před spaním.
  4. Zneužívání kofeinu. Dr. Bartek Kulczynski upozornil, že dávky kofeinu jsou spojeny s působením určitých enzymů v našem těle. Je důležité sledovat reakce svého těla na kávu a neřídit se pouze obecnými vzorci.
  5. Kávový cukr. Vědecké společnosti nedoporučují konzumovat více než 25 gramů cukru denně. To je o něco více než čtyři čajové lžičky cukru za 24 hodin. To pravděpodobně nepotřebuje další komentář.
  6. Pití horké kávy. Toto pravidlo platí i pro jiné tekutiny. Kulczynski upozornil, že pití velkého množství horkých nápojů výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny jícnu.
  7. Káva při refluxu. Kofein způsobuje uvolnění dolního jícnového svěrače, a to zhoršuje chorobné příznaky refluxu.
  8. Špatný stupeň pražení kávových zrn. Odborník na výživu upozornil, že proces pražení kávy ovlivňuje množství antioxidantů v kávě. Nejlepší je světlé pražení nebo káva.
  9. Pití náhražek kávy. Takzvané kávové nápoje mají obvykle obludně špatné složení. Kulczynski zmínil výrobek, v němž je pravá káva … 7 procent.
  10. Káva s mlékem nebo smetanou. Přídavek těchto produktů způsobuje, že se zdraví prospěšné složky v kávě hůře vstřebávají do těla.
  11. Pití kávy při konzumaci potravin bohatých na železo. Káva výrazně snižuje vstřebávání tohoto minerálu lidským organismem.

Leave a Response