Vědci z hamburské botanické zahrady každoročně vybírají nejtoxičtější rostlinu. Tentokrát zvítězila obzvláště působivá a krásná popínavá rostlina, kterou často najdete na svých zahradách. Proč byste si na ni měli dávat pozor?

Vistárie je neuvěřitelně krásná popínavá rostlina s fialovými květy shromážděnými v nápadných trsech. Když kvete, vypadá jako z pohádky. Bohužel kromě své ohromující krásy a podmanivé vůně je také jedovatá.

Jaké jsou nároky vistárie? Je krásná a snadno se pěstuje

Ačkoli pochází z daleké Asie, konkrétně z Číny a Japonska, dnes se s vistárií setkáme v mnoha našich zahradách. Do Evropy se dostala kolem roku 1724 a rychle si získala mnoho obdivovatelů. Není divu, protože když kvete v květnu, je prostě úchvatný. Za všechno vděčí svým dlouhým, převislým květům, které mají obvykle fialovou barvu. V závislosti na odrůdě mohou být také modré, růžové nebo bílé. Vzhledově trochu připomíná hrozen, ale je mnohem hezčí. Jako by to nestačilo, její pěstování je poměrně snadné. Není divu, že v sezóně zdobí mnoho zahrad.

Která rostlina je nejjedovatější? Letošní soutěž vyhrála vistárie.

I když se zdá, že téměř vše hovoří pro pozvání vistárie do vaší zahrady, je dobré si uvědomit jednu zásadní věc. Tím spíše, pokud máte na zahradě děti nebo domácí zvířata. Vistárie je stejně krásná jako jedovatá. A to natolik, že letos vyhrála soutěž v oboru, kterou uspořádali vědci z hamburské botanické zahrady.

Jedovaté jsou nejen fialové květy vistárie, ale také její listy, semena, kůra a kořen. Mimo jiné obsahují lektiny, jejichž požití může způsobit bolesti břicha, zvracení, průjem a v krajním případě i poruchy krevního oběhu nebo kolaps. Rostlina je nebezpečná jak pro člověka, tak pro domácí zvířata. Proto si dvakrát rozmyslete, než jí propadnete a rozhodnete se ji pěstovat na své zahradě.

Související články:

Toto jsou nejkrásnější popínavé rostliny, které vás ochrání před zvědavými sousedy. Vypadají jako rajská zahrada

Tyto druhy růží se nejlépe hodí do živého plotu. Rostou rychle a mají spoustu květů. Sousedům z nich budou slzet oči.