životní styl

Páni, to je velmi nečekané! Nikdy jsem neslyšela, že by někdo pral ručníky v mikrovlnné troubě!

507views

V dnešní době používáme v kuchyni stále častěji savý papír. Jsou určitě mnohem praktičtější než látkové. Jsou relativně cenově dostupné a nehrozí, že by se na nich časem udělaly odolné skvrny. Protože pak by kuchyňská utěrka, která asi nebyla zrovna levná, byla tak trochu na škodu.

Látkové na ruce, papírové na špínu.

Přesto mají látkové utěrky v našich kuchyních stále své místo. Pokud si jen myjeme ruce nebo nádobí a na těch papírových necháváme skvrny od oleje a ovoce, ušetříme si spoustu práce. Koneckonců, nikdo se nechce chlubit vypranými, potřísněnými ručníky. Bohužel se jim nikdy nemůžeme zcela vyhnout a při běžném praní je často nelze odstranit.

Už jste někdy vařili v mikrovlnné troubě?

Abyste bavlněné ručníky opět vyčistili, musíte je namočit, vyvařit a použít speciální přípravky, které vytahují velmi odolné skvrny. Pro takové případy však existuje chytrý trik ! Vyperte je v mikrovlnné troubě. Ušetříte tak vodu, prací prostředek i elektřinu. A ušetříte i čas. Mikrovlnná trouba zcela nahradí vaření v hrnci na sporáku.

Nejen ručníky, ale i ponožky

Budete potřebovat pouze igelitový sáček a místo pracího prostředku použijete také směs jedlé sody a octa . Hadřík navlhčete a mírně vyždímejte. Poté skvrny posypte jedlou sodou a postříkejte octem. Můžete je také snadno vyprat vydatným mýdlem. Hnědé se sobem. Pak je jen vložte do sáčku, ale ne uzavřeného, a vložte je do mikrovlnné trouby.

Nastavte program na maximální výkon a nechte ho běžet alespoň 3 minuty. Po skončení „varu“ otevřete dvířka a velmi opatrně vyjměte igelit, protože bude plný horké páry. Nové skvrny zmizí na 100 % hned napoprvé, staré zaprané skvrny bude možná nutné opakovat. Stejným způsobem lze prát i bílé bavlněné ponožky. Klidně je přidejte k ručníkům.

Pokud jsou však vaše ručníky vyrobeny z materiálů, které nelze vyvařit, nebo mají ozdobné výšivky, tento postup pro ně nebude vhodný. Mohly by se v teple srazit nebo změnit barvu. V takovém případě je jednoduše namočte do roztoku jedlé sody a poté je vyperte jako obvykle.

Pomůže vám ocet, jedlá soda a olej.

Látkové utěrky s mastnými skvrnami namočte přes noc do dřezu naplněného teplou vodou. Přidejte 2 lžíce octa na dezinfekci, 2 lžíce jedlé sody na vybělení a 2 lžíce oleje na vaření. Ráno je pak vyperte v pračce, jak jste zvyklí. Žádný vývar.

Zdá se vám protichůdné přidávat do špinavých ručníků mastný olej? To je další chytrý trik. Paradoxně olej ve skutečnosti poslouží k odmaštění, protože se mu podaří vše spojit. Čím jsou ručníky špinavější, tím jsou čistší. Po tomto odlíčení budou opět nádherně čisté. A nebudete se muset stydět vyložit je v kuchyni, aby je všichni viděli.

Leave a Response