životní styl

Bazalka prospívá srdci a pomáhá hojit vředy; viz výhody bazalky…

1.2kviews

Bazalka, která je velmi oblíbená v italských a středomořských receptech, je bohatá na živiny důležité pro zdraví: vitaminy A, C, B1, B2 a B3 a minerály, jako je vápník, fosfor a železo. Obsahuje také látky s analgetickými a protizánětlivými účinky, které pomáhají léčit bolesti hlavy, příznaky dýchacích cest, gastrointestinální poruchy a ústní a kožní léze. Bylina pocházející z Afriky a Asie s jedinečnou chutí, patřící do čeledi muškátovitých ( Lamiaceae ), se vyznačuje osvěžující a pikantní chutí. Existuje více než 60 odrůd a mezi nejoblíbenější v Brazílii patří sladká bazalka neboli bazalka s tenkými listy a silným aroma; italská neboli bazalka, jejíž listy jsou silné a zahnuté, s intenzivní hřebíčkovou chutí; malá bazalka s drobnými listy a bílými květy; a fialová bazalka s jemnou chutí a vůní. Z rostliny se získávají esenciální oleje, které se používají při vaření, k ochucování potravin a nápojů a v kosmetickém a parfémovém průmyslu. Podívejte se na devět výhod a naučte se, jak si připravit čaj, který podpoří trávení a vyléčí onemocnění dýchacích cest.

1 – Je prospěšný pro vaše srdce Bazalka je bohatá na minerály, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému. Hořčík a draslík regulují váš svalový systém a srdeční tep.

2. Pomáhá kontrolovat krevní tlak. Eugenol, olej, který dává bazalce charakteristické aroma, má antioxidační a vazodilatační vlastnosti a pozitivně ovlivňuje krevní tlak. Přítomnost tříslovin, saponinů a flavonoidů blokuje tvorbu volných radikálů v těle, zabraňuje poškození tepen a pomáhá předcházet a kontrolovat vysoký krevní tlak.

3. Příznivě působí na zdraví očí. Rostlina má vysokou koncentraci vitaminu A, jehož vlastnosti jsou prospěšné pro zdraví očí, kůže a podporu imunitního systému. Představuje také vysoké dávky karotenoidů, jako je beta-karoten, silný antioxidant, který se v těle přeměňuje na vitamin A, čímž se rozšiřuje prospěšnost této mikroživiny.

4. Kontroluje hladinu cukru v krvi Bioaktivní látky zlepšují homeostázu glukózy tím, že inhibují trávení a vstřebávání sacharidů, což napodobuje inzulín a zvyšuje jeho citlivost . Studie na zvířatech prokázaly výrazné snížení hladiny glukózy v krvi i triglyceridů a celkového cholesterolu .

5. Má antioxidační funkci Mezi kořením obsahuje bazalka fenolické sloučeniny, které jsou zodpovědné za antioxidační účinky a hrají zásadní roli při zlepšování fungování celého organismu. K nim se přidávají flavonoidy, především luteolin a naringenin, které posilují příznivé účinky, mají protizánětlivé, protialergické, hepatoprotektivní, antitrombotické, antivirové a antikarcinogenní vlastnosti.

6. Pomáhá při léčbě vředové choroby žaludku. Přítomnost protizánětlivých a antimikrobiálních látek umožňuje, aby se bylina používala při přípravě čajů, ústních vod nebo kloktadel k léčbě vředů, zánětu dásní, bolesti v krku a angíny.

Leave a Response