životní styl

Takto si zasadíte vlastní brambory i v panelovém domě na balkoně. Je to velmi snadné

1.3kviews

Chtěli byste si vypěstovat vlastní brambory, ale nemáte vlastní záhon nebo větší záhon? Žádný problém – brambory můžete pěstovat na balkoně. A není to vůbec složité!

Vypěstujte si vlastní brambory v kbelíku

Brambory jsou odolné a snadno se pěstují, takže je můžete pěstovat téměř kdekoli – třeba i v kbelíku na balkoně. Připravte si větší kbelík, třeba o objemu 10 litrů, důkladně ho umyjte a na dně udělejte otvory, aby mohla voda při zalévání brambor odtékat. A můžete sázet!

Předklíčené brambory

Nemůžete tedy začít sázet hned. Než začnete, musíte nechat brambory vyklíčit. Můžete je zkusit zasadit nenaklíčené, ale výsledek bude velmi nejistý. Vyberte si proto několik středně velkých brambor s dostatečným předstihem. Ujistěte se, že jsou zdravé a opravdu pěkné. Pak je rozložte na místo s nižší teplotou (asi 15 stupňů Celsia) a nechte je několik týdnů klíčit.

Substrát pro brambory

Pro takto pěstované brambory si musíte připravit vlastní substrát. Přidejte dva díly kompostu k jednomu dílu zeminy. Přidejte trochu dřevěného popela, který bramborám pomůže s výživou a také je částečně ochrání před škůdci. Popel však musí být ze skutečného dřeva a neměl by obsahovat žádné jiné spálené zbytky.

Pojďme sázet!

Konečně je čas sázet. Na dno květináče dejte vyšší vrstvu substrátu a zasaďte do něj naklíčené brambory. Nechte jim dostatek místa, ale nesázejte je příliš hustě. Zatlačte je do substrátu a poté je přikryjte další vrstvou vysokou 10 až 15 cm. Brambory zalijte, umístěte květináč tak, aby rostlina měla dostatek světla a tepla, a nechte je růst. Jakmile rostlina začne růst, nechte ji vyrůst do výšky a poté ji opět přikryjte připraveným substrátem tak, aby z půdy vyčnívala pouze horní část rostliny. Až zaplníte celý květináč, nechte rostlinu v klidu růst.

Na konci léta můžete sklízet a získat několik kilogramů vlastnoručně vypěstovaných brambor.

Pokud stále nevíte, jak na to, podívejte se na některé návody na YouTube. Zde vám přinášíme jeden na téma, jak zasadit brambory doma do kbelíku nebo pytle na balkoně:

Leave a Response