životní styl

Při zalévání rajčat dodržujte pravidlo železa, jinak zničíte úrodu.

8.4kviews

Červen se vyznačuje vysokými teplotami. Naše rajčata potřebují pravidelnou zálivku, ale víme opravdu, jak rostliny správně zalévat?

Při pěstování rajčat je třeba striktně dodržovat jedno železné pravidlo. Pokud se dopustíte této chyby, můžete se rozloučit s bohatou úrodou a dobře vypadající zeleninou. Jak tedy rajčata správně zalévat?

Tímto způsobem rajčata oslabíte

Hanebnou chybou při pěstování rajčat, které se bohužel dopouštíme poměrně často, je zalévání keřů po odkvětu listů. Za horkého počasí je tento postup pro rostlinu odsouzením – mokré listy přitahují sluneční paprsky a snadno spálí rostlinu, která může paradoxně začít vadnout.

Mokré listy jsou také signálem pro rostlinu, aby zahájila proces sušení, který vyžaduje mnoho energie. Místo toho, aby se keře soustředily na vývoj a růst plodů, soustředí se na odpařování vody zachycené na čepeli. Výsledek? Méně rajčat horší kvality.

Pokud po suchém a horkém dni polijete vodou nejen listy, ale i samotné plody, začnou pod náhlou změnou teploty praskat. Nadbytek vody vede ke stresu a v důsledku toho slupka rajčat praská a vzniklé praskliny jsou útočištěm pro patogenní mikroorganismy. Infekce napadá nesprávně zalévané rostliny, a to i v případě, že zalévání plodů vynecháte. Proč?

Tímto způsobem přitahujete choroby a škůdce.

Polévání keřů vodou po listí je snadný způsob, jak si přivodit choroby rajčat, jako je padlí, strupovitost a hnědá skvrnitost. Teplo a vlhkost podporují růst hub, bakterií a plísní, ale nejen to.

Voda zdržující se na listech je také magnetem pro škůdce. Takové podmínky mají v oblibě zejména slimáci a plži, kteří snadno kladou vajíčka na vlhké části rostlin a způsobují invazi nenasytných larev. Vlhkost na listech je také pozvánkou pro mšice, které se zde mohou živit.

Buďte opatrní při zalévání rajčat

Zalévání rajčat po odkvětu listů způsobí, že rajčata „zleniví“. Rostlina pak nemusí přijímat vodu z půdy, což má za následek špatný vývoj kořenů. Tato chyba může zničit všechna rajčata.

Vždy zalévejte půdu v místě, kde keřík roste. Tímto způsobem se rostlina „naučí“ efektivně přijímat z půdy nejen vodu, ale i další živiny a zároveň rozvíjet kořeny.

Díky takové péči budou keře silnější a odolnější vůči nepříznivým vlivům. Jedná se o jakési otužování rostlin.

Rajčata zalévejte pouze tímto způsobem

Na co dalšího je třeba při zalévání rajčat pamatovat? Je lepší to nedělat během dne, kdy je slunce v zenitu. Zaléváním ráno a večer nevystavujete rostlinu náhlým změnám teplot. Ty lze také kompenzovat zaléváním rostlin dehydrovanou vodou pokojové teploty.

Co se týče techniky zalévání, zde se osvědčuje kapková zálivka nebo použití konve s velkým sítem. Před zaléváním vždy zkontrolujte stav půdy – rostliny zalévejte pouze v případě, že zjistíte, že půda vysychá.

Leave a Response