životní styl

Pěstujte zázvor doma. Je to snadné, ukážeme vám, jak na to.

2.2kviews

Zázvor pochází z Asie a je to bylina bohatá na vitaminy a minerály. Jeho pikantní chuť je ideální pro zvýraznění chuti a vůně pokrmů. Tato tropická trvalka potřebuje minimální teplotu 10 °C. Proto je vhodnější pěstovat zázvor v květináči. Přesto se naučte, jak zázvor úspěšně pěstovat, abyste získali bohatou úrodu.

Zázvor je zelenina, ale je to také koření. Používá se k ochucení pokrmů a díky své pikantní chuti má i léčivé účinky. Chcete-li využít výhod zázvoru a získat ekologickou a bohatou úrodu, je důležité tuto asijskou rostlinu úspěšně pěstovat.

K pěstování zázvoru budete potřebovat oddenky, nikoli semena, protože zázvor žádná nevytváří. Oddenek je podzemní stonek, který nese nadzemní kořeny a stonky. Pro ekologickou sklizeň je důležité vybrat si organické oddenky, které najdete v obchodech se zdravou výživou. Ty nebyly ošetřeny, a proto mohou snadno klíčit. Tyto kořeny určené k výsadbě by také měly být vitální a neměly by být povadlé nebo zakrnělé. Vybírejte také oddenky, které obsahují více přírůstků. Vaše úroda bude bohatší.

Pro pěstování zázvoru v květináčích je důležité zvolit velkou nádobu, která je zároveň hluboká, aby se podpořil vývoj kořenů. Můžete se například rozhodnout pro květináč, do kterého se vejdou až 3 zázvorové oddenky na nádobu. Abyste podpořili drenáž a zabránili hnilobě kořenů, vložte na dno květináče hliněné oblázky. Poté naplňte 3/4 květináče směsí 2/3 zeminy a 1/3 říčního písku a mírně ji vyrovnejte. Květináč zasaďte naplocho, aniž byste jej zcela zatlačili do půdy. Část oddenku by měla zůstat viditelná. Poté jej zalijte a dbejte na to, aby v podmisce nezůstala stát žádná voda.

Po zasazení zázvoru uchovávejte květináč ve slunné, teplé místnosti a vyhněte se přímému slunečnímu záření. Mějte na paměti, že zázvor je tropická rostlina, která má ráda teplo kolem 25 °C a stálou vlhkost vzduchu. Pokud zázvor ještě nemá vyvinuté kořeny, doporučuje se mírná zálivka, protože sebemenší přemíra vody by mohla způsobit uhnívání rostliny. Před vydatnější zálivkou počkejte, až se objeví první listy a stonky se zvednou. Ve skutečnosti by neměl zůstat suchý. Vyvarujte se však stagnující vody v podmisce nebo květináči.

Zázvor pěstovaný v interiéru může být náchylný k napadení šupinatým hmyzem. Abyste tomu zabránili, doporučujeme rostlinu co nejčastěji provzdušňovat, pokud není chladno. Za tímto účelem nechte květináč na několik hodin na zahradě nebo na terase, zejména v létě, kdy není chladno. V případě výskytu moučnaté plísně namočte vatovou tyčinku do alkoholu a otřete listy.

Zázvor lze sklízet 9 až 10 měsíců po výsevu. Pokud si všimnete, že zelené části rostliny začínají zasychat, můžete oddenky vykopat k jídlu. Chcete-li získat citronovější chuť zázvoru, nezapomeňte ho sklízet až 6 měsíců po výsadbě.

Sklizené oddenky můžete také rozlámat a zasadit pro novou úrodu. Dbejte však na to, aby každý úlomek oddenku obsahoval alespoň jeden pupen.

Jak již bylo řečeno, při respektování potřeb a požadavků zázvoru se vám pěstování této kořeninové rostliny podaří a získáte bohatou úrodu i bez zeleného prstu.

Leave a Response