životní styl

Potřete si tělo těmito listy a komáři vás zaručeně nechají na pokoji.

13kviews

Trávení času venku je v létě ideálním způsobem relaxace. Ten však může být narušen nepříjemným bzučením přímo u ucha a bodnutím, které má za následek svědivé puchýře. Na vině jsou otravní komáři. Přestože v obchodech není nouze o chemické repelenty, je lepší použít přírodní způsob. Co komáry odpuzuje? Je prokázáno, že jedna rostlina předčí všechny ostatní látky.

Přípravek proti komárům přímo ze zahrady

Když se vydáme do přírody, mnozí z nás se zásobí repelenty syntetického původu. Ty ruší čich hmyzu, takže není schopen vnímat a lokalizovat zdroje pachu kyseliny mléčné, která je součástí lidského potu. Stává se však, že vůně těchto přípravků není ani nám příliš příjemná, a stále více lidí se snaží od postřikování svého těla chemickými přípravky upustit.

Jak se s tím smířit ochrana proti komárům s přírodní prostředky? Před časem provedli američtí vědci z univerzity v Severní Karolíně studii, díky níž se na přední místo mezi repelenty proti komárů se stala jedna rostlina. Tento titul získala rajčata. Bylo prokázáno, že složky v nich obsažené jsou proti komárům účinnější než jakákoli jiná látka.

Domácí prostředky proti komárům

Jak tyto informace využít v praxi? Na odpuzování komárů nejlépe fungují listy rajčat. Jejich odstraňování je pro zahrádkáře známou léčbou. Přispívá k lepšímu dozrávání plodů a snižuje riziko onemocnění. Nevyplatí se je však vyhazovat.

Když jdete ven, potřete si chráněná místa na těle listem rajčete. Můžete ho předem rozmačkat nebo opatrně nakrájet nožem, ale šťávu nechte vytéct. Nebudete ponořeni do oblaku chemikálií a zároveň se od vás budou držet dál komáři. Dejte si několik listů do sáčku a vezměte si je s sebou. Po dvou až třech hodinách pobytu venku je dobré jednoduchou kúru zopakovat..

Jak můžete doma využít rajčatové listy?

Ochranné vlastnosti rajčatových listů můžete využít také k ochraně svého domova. Můžete si vypěstovat malý keřík u okna nebo na balkoně. Vůně, kterou vydává, ochrání interiér před vniknutím komárů, much a molů..

Vyplatí se rozsypat několik listů na okenní parapety – budou mít úplně stejný účinek. Musíte je však pravidelně vyměňovat, když zjistíte, že jsou suché. Suché listy ztrácejí svou účinnost, pokud jde o ochranu proti komárům a dalšímu hmyzu.

Leave a Response