životní styl

Nemusíte mít zahradu. Pěstujte okurky na balkoně takto

168views

Nic není tak uspokojivé jako sklízet vlastní zeleninu. Věděli jste, že nemusíte mít zahradu, abyste si mohli pochutnat na vlastních okurkách? Pěstování okurek na balkoně je opravdu snadné. Dodržujte těchto několik jednoduchých pravidel a budete je sklízet i letos v létě.

Ne každý z nás se může těšit z vlastního kousku země. Stavba domu je velký výdaj a pozemky dosahují závratných cen. Vlastní zahrada se stala vzdáleným snem, ale to neznamená, že si nemůžeme pěstovat zeleninu na balkoně.

Jednou takovou zeleninou jsou okurky. Pěstování okurek na balkoně zvládne i začínající zahradník. Stačí dodržet několik pravidel a první úrodu budete mít ještě letos.

Pěstování okurek na balkoně

Chcete pěstovat okurky na balkoně? Poohlédněte se po speciálních semenech, která jsou odolná vůči chorobám. Zahradníci pro pěstování na balkoně doporučují zejména odrůdy Dar, Iznik a Tanja. Semena můžete vysévat přímo do země nebo si připravit sadbu, která urychlí sklizeň. Pokud se svým zahradnickým dobrodružstvím teprve začínáte, doporučujeme druhý způsob.

Jak připravit sazenice? Potřebujete plastové, papírové nebo rašelinové nádoby, semena a úrodnou, propustnou půdu s neutrálním pH. Do nádoby dejte zeminu a vložte do ní semena. Přikryjte trochou zeminy a sazenici zalijte. Přeneste ji na teplé a dobře osvětlené místo.

Jednou týdně ji zalévejte trochou vody a po měsíci by rostlina měla mít první listy. Až jí narostou 2-3 listy, je připravena k přesazení do vlastní půdy. Nezapomeňte, že ať už zvolíte jakýkoli způsob výsevu (balkonový nebo zahradní), semena vysévejte nejpozději v druhé polovině dubna. Sazenice okurek lze přesazovat do půdy až po období „ochlazení“, tj. po posledních mrazech.

Jak připravit balkon pro pěstování okurek? Zásobte se velkými květináči s drenáží o objemu 20 litrů. Vhodné jsou plastové, ale také dřevěné nebo hliněné. Naplňte je velkým množstvím úrodné, na humus bohaté, zásadité zeminy a umístěte do nich sazenice.

Jak pěstovat okurky na balkoně?

Okurky jsou teplomilné rostliny. Ke svému růstu potřebují dostatek slunce, proto jim zajistěte teplé a dobře osvětlené místo. Nezapomeňte je pravidelně zalévat. Kvetoucí okurky zalévejte jednou denně malým množstvím vody a v období sklizně zvyšte frekvenci na 2-3krát denně.

Když rostlina začne šplhat vzhůru, poskytněte jí oporu v podobě balkonového zábradlí nebo plastové podpěry. Pokud chcete, aby okurky začaly rychleji plodit, přikrmujte je jednou týdně živinami z přírodního kompostu nebo kávové sedliny. Jak vidíte, pěstování okurek na balkoně není tak obtížné, jak byste si mohli myslet.

Leave a Response