životní styl

Nemáte zahradu a chcete mít domácí rajčata? Vypěstujte si je takto na balkoně

130views

Zelenina a ovoce přímo z pozemku jsou chutí našeho dětství. Bohužel ne každý z nás má v dnešní době zahrádku, aby si mohl vypěstovat vlastní produkty, jako to dělali naši rodiče nebo prarodiče. Pokud však máte v paneláku alespoň malý balkon, můžete si na něm vypěstovat rajčata.

Pěstování opravdu nezabere mnoho místa a rajčata budou velká, šťavnatá a sladká. Jak na to? Je to jednodušší, než si myslíte.

O tomto způsobu pěstování jste určitě ještě neslyšeli.

Sníte o rajčatech přímo z farmy? Pěstovat je na balkoně je triviální. Není divu, že se stalo naprostým hitem. Rajčata tímto způsobem pěstuje stále více lidí. Jak? Vzhůru nohama!

Než však začnete pěstovat rajčata na balkoně, musíte si připravit sazenice. Můžete si koupit semínka zeleniny, v současné době jsou v každém obchodě. Důrazně však doporučujeme, abyste si sazenice připravili od základu.

Připravte si plastovou nádobu a vyložte ji vatou. Poté ji navlhčete vodou. Opatrně vyjměte semena z velkého rajčete a položte je na vatu. Celou ji umístěte na teplé a slunné místo, například na kuchyňský parapet. Až semena vyklíčí, je čas je přesadit.

Jak pěstovat rajčata na balkoně?

K pěstování rajčat na balkoně potřebujete světlo, propustnou půdu, plastové lahve a provázek nebo kus drátu. Velikost lahví zvolte podle svých potřeb a prostoru na balkoně.

Odřízněte dno láhve. Vnitřek vyložte hliníkovou fólií, abyste udrželi teplo. Poté ji položte a otvorem pro pití vložte sazenici tak, aby listy byly na vnější straně. Vnitřek láhve naplňte zeminou.

Udělejte v láhvi dva otvory a provlékněte jimi provázek nebo drátek, abyste mohli láhev zavěsit na balkon vzhůru nohama. Tento způsob pěstování rajčat má mnoho výhod. V neposlední řadě je to velká úspora místa.

Proč pěstovat rajčata tímto způsobem?

Rajčata zasazená v lahvích vzhůru nohama nepotřebují opory. Ani se nelámou nebo neohýbají. Zalévání sazenic je také mnohem snazší a účinnější, protože voda se dostává přímo ke kořenům.

Takto vysazená rajčata dozrávají mnohem rychleji a listy neomezují sluneční světlo. Geniální, že?

Leave a Response