životní styl

Babiččin lék na slimáky, domácí prostředek, který zaručeně pomůže.

127.9kviews

 

Ať už se jedná o zelený salát, zeleninu nebo trvalky: slimáci jsou opravdoví žrouti a domácí zahradu prožerou v rekordním čase. Zvláště aktivní jsou za deštivých dnů, jako je tomu v současné době ve velké části Německa.

Mimochodem, největšími nepřáteli zahrádkářů jsou slimáci a hlemýždi, například zahradní, španělští a polní. Na druhou stranu jsou mnozí slimáci na zahradě vítanými hosty a nechávají naše milované rostliny na pokoji.

Jaký je však nejlepší způsob boje proti těmto nenasytným slimákům? A jak je od sebe odehnat? Sestavili jsme pro vás seznam nejúčinnějších domácích prostředků na slimáky a plže od babičky a vysvětlujeme, proč jsou lepší volbou.

Proč byste neměli používat granule proti slimákům?

Na trhu existuje široká škála přípravků proti slimákům, například pelety proti slimákům. Přestože jsou tyto chemické přípravky účinné, nesou s sebou určitá rizika, v závislosti na výrobci a složení:

Otrávení slimáci mohou Volně žijící zvířata poškození. Pro ježky, ptáky a podobně jsou škůdci vysoko na jídelníčku.

Také Užitečné organismy trpí ošetřením, například slimák viniční. Ten je na zahradě vítaným hostem, protože se živí pouze odumřelým rostlinným materiálem a dokonce požírá vajíčka slimáků.

Také pro Děti a domácím zvířatům může být použití chemických prostředků škodlivé. Podle nadace Stiftung Warentest je třeba je držet mimo ošetřené povrchy.

Babiččiny domácí prostředky proti slimákům na zahradě

Granule proti slimákům tedy nejsou vždy tou nejlepší volbou pro vaši zahradu – i když existují bezpečné druhy. Dokonce je ani nepotřebujete, protože existuje spousta přírodních alternativ, které skvěle fungují. Zde je několik účinných domácích prostředků proti slimákům a plžům, které používala už babička.

Domácí prostředek proti slimákům č. 1: Káva

Kofeinový nápoj je nejen hitem na snídaňovém stole, ale také osvědčeným domácím prostředkem proti slimákům. Zbytky kávové sedliny využijete místo toho, abyste je vyhodili.

Rozložte je do kruhu kolem rostlin. Pokud máte kávové sedliny hodně, můžete ji také štědře rozprostřít po celém záhonu. Kofein je pro slimáky a plže jedovatý a zažene je pryč.

Malý bonus: Kávová sedlina je také vynikajícím hnojivem!

Domácí lék proti slimákům #2: Ovesné vločky

Ovesné vločky proti slimákům? Zní to divně, ale je to tak. Protože slimáci milují ovesné vločky! A toho můžete využít, když vločky použijete jako atraktant.

Jinými slovy, vytvoříte malou hromádku ovesných vloček, na kterou se šneci vrhnou. Zvířata se tam shromáždí a vy je můžete jednoduše posbírat. Úspěšný diverzní manévr!

Domácí lék proti slimákům #3: Hlávkový salát

Ano, skutečně chceme slimáky držet dál od salátu. Ale pokud si uděláte malou „salátovou oběť“, můžete ji použít i v boji proti slimákům. Jednoduše umístěte několik mokrých listů salátu pod vlhký sáček do rohu zahrady. Pak počkejte jednu noc.

Druhý den najdete v této „pasti“ spoustu slimáků, které pak můžete jednoduše posbírat. Alternativně můžete použít také vlhká prkna. Jednoduše je umístěte vedle záhonů a máte hotovo.

Domácí prostředek proti slimákům #4: Jasan

Stále hledáte způsob, jak využít dřevěný popel z posledního grilování? Pak ho dejte do záhonu! Šneci mají rádi vlhký substrát, ale nesnášejí suchý popel.

Drobivá, suchá konzistence jim ztěžuje pohyb. Rozprostřete popel v širokém kruhu kolem záhonů, abyste pro plzáky vytvořili překážku. Po dalším dešti však budete muset ochranu obnovit.

Mimochodem, popel je také skvělým hnojivem pro rostliny, takže zabijete dvě mouchy (nebo slimáky) jednou ranou.

Domácí lék proti slimákům #5: dřevo, kámen a vápno

Použití dřevěných hoblin, nehašeného vápna, kamenné moučky, písku, slámy nebo pilin funguje na stejném principu jako dřevěný popel. Drsnému a suchému povrchu se slimáci vyhýbají a salát je chráněn.

Spolkové zemědělské informační centrum (BZL) doporučuje vytvořit kolem pečlivě ošetřované zeleně ochranné pásy o tloušťce 30 až 50 cm. Při zalévání je pak třeba dbát na to, aby povrch nebyl příliš vlhký.

Co ještě pomáhá proti slimákům?

Domácí prostředky jsou sice dobré, ale někdy prostě nestačí. Nejlepší je zkombinovat je s následujícími tipy, které zamoření omezí:

1. Sbírejte plže

Škodliví plži jsou aktivní především v noci. Můžete proto jednou ráno projít své záhony a tyto plzáky posbírat.

TipPodle NABU je nejlepší čas na sběr hlemýžďů pozdě večer nebo brzy ráno po dešti.

Nasbírané plže je nejlepší nevypouštět do volné přírody, protože mohou narušit tamní ekosystém. Spolkový úřad pro životní prostředí doporučuje slimáky usmrtit a zlikvidovat je společně s domovním odpadem.

Co dělat s nasbíranými slimáky?

Mnoho lidí škůdce rozřeže nebo je zalije horkou vodou. Uvádí se také, že jejich vložení do směsi octa a vody (60 % octa a 40 % vody) slimáky okamžitě zabije.

Na zahradě můžete použít například starý kbelík. Jakmile jsou slimáci mrtví, měli byste je vyhodit do zbytkového odpadu.

2. s rostlinami proti slimákům

Zatímco některé rostliny jsou pro slimáky skutečnou lahůdkou, méně rádi mají hořké, trnité a pichlavé exempláře. Nejlepší je proto zvolit trvalky, které se slimákům vyhýbají – nebo je dokonce zcela odpuzují.

Podle Öko-Testu k nim patří bylinky, jako je šalvěj, tymián a rozmarýn. Na jídelníčku ale nejsou ani některé druhy zeleniny, jako je cibule, řepa nebo celer. Chcete něco barevnějšího? Za odpuzovače slimáků se považují také trvalky, jako je levandule nebo kolopejka.

3. použijte dravce

Hlemýždi jsou oblíbenou potravou mnoha živočichů. Může se proto vyplatit, aby vaše zahrada byla pro volně žijící živočichy co nejpřívětivější. Dravce, jako jsou sýkorky nebo kosi, můžete přilákat ptačími budkami nebo pítky.

Účinný je také užitečný hmyz, jako jsou slimáci nebo tygří plži. Podobně jako ježci, myši a ropuchy se živí mladými slimáky a jejich vajíčky.

Pokud chcete jít ještě o krok dál – a máte dostatek prostoru – někteří zahrádkáři přísahají také na indické běžce. Jedná se však o poněkud větší záležitost, protože o hospodářská zvířata je samozřejmě třeba náležitě pečovat.

Tipy pro méně slimáků na zahradě

Nyní znáte několik způsobů, jak bojovat s nákazou slimáků. Ještě lepší ale samozřejmě je, když se vám podaří slimáky od zeleniny a květin odradit hned od začátku. Zde je několik tipů, jak slimákům a plžům předcházet:

  1. Postavte zábrany: Vyvýšené záhony ztěžují slimákům přístup k vytoužené zeleni. Případně můžete postavit plot proti šnekům* (zde v Baldur-Garten*).
  2. Správně zalévejte: Rostliny zalévejte pouze ráno, aby půda nebyla večer tak vlhká, což slimákům ztěžuje pohyb. Nejlepší je také nechat mezi rostlinami suché „chodbičky“ a zalévat pouze selektivně.
  3. Příprava půdyKoncem podzimu nebo brzy na jaře záhony důkladně zkypřete nebo pečlivě uhrabejte. Tím se vajíčka plžů dostanou na povrch, kde se vlivem počasí vyžerou nebo uhynou.

 

Leave a Response