životní styl

Jaké maso snídat? Odborníci na výživu jmenovali nejzdravější možnosti

7.5kviews

Každý z nás má určité preference, pokud jde o snídani. Mezi nejoblíbenější snídaňová masa tak patří ultra zpracované – například slanina, párky, šunka, informuje Sport.kz s odkazem na UNIAN.

Bez ohledu na to, jak jsou chutné, je však odborníci obvykle doporučují omezit nebo se jim vyhnout, protože obsahují konzervační látky a jsou také bohaté na nasycené tuky.

Ne všechny druhy masa jsou však škodlivé a některé z nich mohou být oprávněně přítomny ve vašem ranním jídelníčku. HealthDigest odhalil nejzdravější druhy masa k snídani.

Kuřecí maso

Ačkoli jsou všechny druhy masa dobrým zdrojem bílkovin, kuřecí maso, zejména kuřecí prsa, zaujímá první místo.

Jídlo bohaté na bílkoviny vám navíc zajistí vydatný start do nového dne, což je důležité pro lidi usilující o regulaci hmotnosti. Kuřecí maso má také nízký obsah kalorií a obsahuje další prospěšné živiny, jako je niacin, selen, fosfor, vitamin B6, vitamin B12, riboflavin, zinek, thiamin, draslík a měď.

Libové hovězí maso

Zdravou snídaní jsou libové kousky hovězího masa, včetně možností, jako je roastbeef, steak ze svíčkové, svíčková a libové mleté hovězí maso.

Kromě vysokého obsahu bílkovin je libové hovězí maso bohatým zdrojem vitaminu B12, který je zásadní pro metabolismus. Mezi další prospěšné vitaminy a minerály obsažené v libovém hovězím mase patří vitamin B6, zinek, selen, železo, niacin a fosfor.

Krocan

Krůtí maso je vynikajícím zdrojem bílkovin, je bohaté na mnoho vitamínů a minerálů a má nízký obsah kalorií – pokud ovšem nejíte kůži.

Kromě všech ostatních živin obsažených v živočišných bílkovinách, jako je železo, hořčík, zinek, vitamin B12, vitamin B6, selen, draslík, fosfor a niacin, obsahuje krůtí maso také cholin, sloučeninu, která je spojována s regulací nálady a paměti, kontrolou svalů, udržováním buněčné struktury a komunikace, odstraňováním cholesterolu z jater, syntézou DNA a dobře fungujícím nervovým systémem.

Losos

Ryba sice není na seznamu masných výrobků, ale protože se jedná o živočišný produkt, může být na tomto seznamu také.

Ryby jsou také známé svým obsahem bílkovin – 100 gramů syrového lososa atlantského obsahuje celých 20,4 gramu bílkovin. Kromě toho tato ryba obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, vitaminy, selen, fosfor, draslík, jód, cholin a biotin. Díky vitamínům skupiny B obsaženým v této rybě je navíc ideálním masem k snídani, pokud si chcete vyléčit kocovinu.

Mleté nebo libové vepřové maso

Na rozdíl od slaniny nebo uzenin, které mají vysoký obsah tuku a zpracovaného masa, lze mleté vepřové maso s nízkým obsahem sodíku nebo libové kousky téhož masa bez obav přidávat do snídaně. Kromě toho, že je vepřové maso dobrým zdrojem bílkovin, obsahuje také další prospěšné živiny, jako je draslík, cholin, niacin, vitamin B6, vitamin B12, železo a zinek.

Leave a Response