životní styl

Tygří šnek: Kdo najde dravého šneka na zahradě, vyhraje jackpot.

533views

 

Loni jsem vysadil záhon a v současné době mě každý den otravují slimáci a hlemýždi, kteří hodují na mladých listech. Zrovna včera jsem pod velkým květináčem objevila sbírku slimáků a okamžitě je vyčistila.

Nejhorším pachatelem na mé zahradě je slimák španělský s charakteristickou rezavě červenou barvou. Téměř žádná rostlina před nimi není v bezpečí. Na svých záhonech jsem také zahlédla hnědošedého zahradního slimáka.

Ale ne všichni slimáci jsou na mém seznamu hledaných. Jeden exemplář dokonce vítám s otevřenou náručí. No, ne tak docela. Ale aspoň je nechávám, ať si jdou po svých.

Mluvíme o tygřím slimákovi. O druhu slimáka, kterého byste díky jeho nápadnému vzoru očekávali v tropickém deštném pralese. Alespoň já jsem byl velmi překvapen, když jsem je minulý týden objevil v záhonu. A ještě víc jsem byl překvapen, když jsem viděl, jak se tito užiteční živočichové páří.

Jak vypadá šnek tygrovaný?

Slimák tygrovaný konkuruje svými znaky dravým kočkám. Tmavé skvrny na přední části těla připomínají leopardí vzor, zatímco zadní část těla má tygří pruhy. Zbytek těla je béžový až hnědý.

Působivé však nejsou jen znaky nahožábrých ryb. Je to i délka jeho těla. Tygří plž, vědecky známý jako Limax maximus patří mezi velké druhy nahých korýšů a může (připravte se) dorůst až do velikosti 20 centimetrů!

I když slimák tygrovaný vypadá exoticky, pochází z Evropy. V Berlíně a Braniborsku je tento extravagantní plž ohrožen a je na červeném seznamu.

Proč jsou tygří plži obohacením zahrady?

Tygří plži se živí odumřelým rostlinným materiálem a houbami, stejně jako ostatní druhy plžů. Zvláště rádi se živí jinými mladými slimáky.

Praktické! Tygří slimáci je zahubí dříve, než si stihnou pochutnat na podestýlce. Ekologická alternativa ke granulím proti slimákům. A to nejlepší na konec: Tygří slimáci pracují za nás, aniž bychom museli cokoli dělat.

Přečtěte si také: Lepší než granule proti slimákům: Babiččiny domácí prostředky účinně bojují proti slimákům

Nejen kvůli lovu jiných slimáků je však slimák tygrovaný vítaným hostem na zahradě. Živí se také odumřelým organickým materiálem a houbami, čímž napomáhá rozkladu a kompostování a zlepšuje tak kvalitu půdy. Cenný pomocník v koloběhu přírody.

Vzrušující sexuální život tygřího hlemýždě

Tygří šnek má rád extravaganci. To se projevuje nejen jeho vzorem. Tento původní druh nahožábrého hlemýždě také dovádí věci doslova do extrému, pokud jde o sex. Pářící rituál tygřího plže je velkolepý. Probíhá následovně:

Když se pářící se plži setkají, přesunou se na vyvýšené místo a začnou se plazit v kruzích kolem sebe celé hodiny – od hlavy k ocasu.

Mezitím vylučují velké množství hrudkovitého hlenu, který se mezi nimi hromadí. Hlemýždi se stále těsněji objímají, stále více se pohlcují a kroutí, jak kývají hlavou sem a tam.

Páření tygřích plžů
Tygří plži mají velkolepý rituál páření. Kredit: Adobe Stock

Při tomto procesu si slepě důvěřují: oba vytvářejí na zadním konci slizové vlákno, po kterém se těsně propleteni plazí až 40 centimetrů hluboko. K oplození tedy obvykle dochází ve vzduchu.

Po páření se jejich cesty dramaticky rozcházejí: Jeden slimák padá na zem, zatímco druhý se plazí po slizovém vlákně. Přenesené sperma zůstává plodné po několik měsíců. Šílené, že?

Jak vidíte, tygří plž je všechno, jen ne obyčejný nudibranch.ě krásnější a vaše palce ještě zelenější!

Leave a Response