životní styl

Osvěžující sirup z čerstvé máty. V létě se podává s kostkami ledu.

19.6kviews

Máta peprná je jednou z nejuniverzálnějších bylin. Své využití našla nejen v kuchyni, ale také v aromaterapii nebo fytoterapii. Původně byly nejoblíbenější zelené a peprné odrůdy máty. Dnes se na zahradách pěstují takové zázraky, jako je máta čokoládová, jahodová a citronová. Ve zralém stavu se rostlina skvěle hodí jako doplněk hlavních jídel, salátů nebo dezertů. Tím však její potenciál nekončí. V horkých dnech se vyplatí podávat osvěžující mátový džus vyrobený z mátového sirupu. Jak ji připravit? Doporučujeme.

Jak získáte mátový sirup?

Mátová šťáva se často zaměnitelně označuje jako sirup a konzistence tohoto přípravku je mu mnohem bližší. Hustý a sladký potravinářský výrobek lze smíchat s vodou a vychutnávat po celý rok. Recept nejlépe funguje s čerstvou a šťavnatou mátou rostoucí na teplém slunci.

Ingredience na mátovou šťávu:

Potřebujete: 15 snítek čerstvé máty
1 šálek bílého cukru
750 ml vody (převařené nebo neperlivé minerální vody)
½ citronu
Příprava mátové šťávy:

Mátu důkladně opláchněte pod vodou, osušte papírovou utěrkou a dejte stranou.
Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr, vařte, dokud se nevytvoří sladký sirup, a poté vymačkejte šťávu z poloviny citronu.
Hrnec se sirupem sundáme z plotny, vhodíme do něj mátu a vše necháme přikryté 24 hodin stát.
Po uplynutí této doby můžete mátu vyjmout a sirup přecedit do čistých a vypařených lahví.

Cenné složky mátového sirupu

Vynikající chuť a charakteristické aroma nejsou jeho jedinými vlastnostmi. Hotový výrobek se vyznačuje především svými pozitivními účinky na zdraví.

Vynikající chuť a charakteristické aroma nejsou jeho jedinými vlastnostmi.
Čerstvé lístky máty jsou bohaté na živiny, mj:

mentol
antioxidanty
steroly
flavonoidy
vitamín A
vitamín C
zinek
selen
vápník
železo
hořčík

Účinek mátového sirupu na organismus

Esenciální mátový sirup pomáhá rychleji překonat bolesti žaludku a občasnou nevolnost. Je přírodní záchranou pro ty, kteří bojují s neustálými migrénami a střevními problémy. Díky svému antibakteriálnímu působení potlačuje růst mnoha bakterií, včetně stafylokoků a salmonel. Na podzim a v zimě je domácí lék vhodný ke zmírnění prvních příznaků nachlazení a kašle, na jaře a v létě dokonale osvěží a hydratuje tělo. Navzdory mnoha vlastnostem mátového sirupu by se nikdy neměl zaměňovat s lékem. Je to jen doplněk stravy, který navíc obsahuje hodně cukru, takže to s frekvencí jeho užívání nepřehánějte.

Pokud chcete, aby si domácí mátový sirup zachoval své cenné vlastnosti co nejdéle, skladujte ho na chladném a tmavém místě.

Jen tak si zachová svou čerstvost a přirozenou barvu. Náhodné vystavení slunečnímu záření povede k rychlejší degradaci. Nejlepší je skladovat ho v domácí spíži, ve sklepě nebo v garáži. Sirup v žádném případě nelijte do plastových lahví. V úvahu proto přicházejí pouze skleněné nádoby s dokonale padnoucími víčky. Po otevření se snažte sirup spotřebovat nejpozději do 14 dnů a během této doby jej uložte do chladničky.

Leave a Response