životní styl

Výsadba rzi na růžích? Zde je návod, jak se této houby zbavit.

36.4kviews

Objevili jste na svých rostlinách rez růžovou? Poradíme vám, jak můžete s touto houbou bojovat a jak jí předcházet.

Rez je jednou z nejčastějších chorob rostlin. Rez rostlinná je houba, která napadá především listy, ale může zasáhnout i výhony. Tato choroba může postihnout celou řadu keřů a stromů. Patří mezi ně maliny, švestky, růže, břízy, borovice a dokonce i topoly.

Pro rez rostlinnou jsou charakteristické žlutočervené puchýřky připomínající rez. Na spodní straně listu se také objevují tmavé nánosy spor, které se často šíří po celém listu.

Jedná se o běžné druhy hub:

Růžová rez

Rez švestková

rez malinová

Rez jablečná (zejména v zahradnictví)

síťová rez hrušková (zejména v zahradnictví)

Existují druhy rzí, které postihují pouze jeden druh rostliny, tj. šíří se po celém hostiteli. Kromě toho existují druhy rzí, které postihují různé rostliny v různých vývojových stadiích. Před výsadbou je proto bezpodmínečně nutné zjistit, zda je rostlina náchylná ke rzi a zda se u ní vyskytují mezihostitelé. V žádném případě by neměly být vysazovány na zahradě.

Rez často vede k úplné ztrátě listů rostliny. V nejhorším případě vede silné oslabení k úhynu rostliny. Není to jen hrůza pro amatérské zahrádkáře, ale také velký problém v zemědělství a zahradnictví.

Zbavte se rzi rostlin
Nejprve je třeba pečlivě odstranit napadené části rostliny . Listy na zemi by měly být rovněž odstraněny hráběmi, aby se zabránilo dalšímu šíření spor plísní. Pokud je napadeno mnoho listů rostliny, může být nutné ošetření fungicidy.

Prevence rzi rostlin
Rzi rostlinné lze také předcházet různými opatřeními. Záruka ovšem stále neexistuje, protože spory plísní se mohou rozšířit ze sousedního pozemku na váš. Pro prevenci je nejlepší vybírat odrůdy rostlin, které jsou vůči rzi odolné. Existuje zejména mnoho odrůd růží, které jsou odolné vůči různým druhům rzi. Ty lze rozpoznat podle pečeti ADR.

Rostliny rzi vyhledávají optimální podmínky zejména v létě. Postihuje především oslabené rostliny, například v polovině léta, kdy je obzvláště sucho. Spory klíčí ve vlhkém prostředí.

To znamená: kdo zalévá listy rostlin v období velkého sucha, hraje rzi do karet. Z tohoto důvodu zalévejte pouze těsně u země a rostliny sázejte v určité vzdálenosti, aby mohly po dešti samy vyschnout. Rostliny je nejlepší umístit na větraném místě, aby se zabránilo vzniku rzi.

Dalším opatřením proti rzi je posilování rostlin, např. odvarem z rostlin, jako je odvar z přesličky. Za tímto účelem namočte 1-1,5 kg přesličky do 10 litrů vody na 24 hodin. Poté přiveďte k varu, vařte 30 minut, přeceďte přes síto a nalijte do láhve.

Pro použití odvar zřeďte v rozprašovači s vodou v poměru 1:5 a rostliny postříkejte každých několik týdnů.

Doufáme, že jsme vám našimi radami, jak se vypořádat s rzí rostlin, pomohli.

 

Leave a Response