životní styl

Odhánějte slimáky: oblíbené koření je nejlepším domácím lékem

48.7kviews

Rostliny na zahradě se mohou stát obětí slimáků. Zde najdete rady, jak účinně odpuzovat nenasytné měkkýše.

V krásně udržované bylinkové a zeleninové zahradě nebo dokonce na květinovém záhonu se může napadení slimáky rychle stát pro rostliny smrtelným. Proto byste měli měkkýše vždy pečlivě hlídat. Pokud se vám na zahradě plži objeví, je časově náročné živočichy ručně přemisťovat. Naštěstí existuje tajná zbraň proti slimákům.

Jaký je nejlepší repelent proti slimákům?
Hlemýždi, zejména ve vlhkém létě, mohou přivádět majitele zahrad k zoufalství. Rádi si pochutnávají na vysazených bylinkách a pochutnávají si na nich. Existuje mnoho metod, které mají proti měkkýšům pomoci, od speciálně zakoupených pastí a kroužků na slimáky až po domácí prostředky. Některé jsou bezpečné pro životní prostředí a zvířata, jiné nikoli. Nejen slimáci jsou nepříjemnými škůdci na zahradě, i proti hmyzu se dá něco dělat .

Podle Sdružení na ochranu přírody (NABU) je nejlepší vytvořit přírodní zahradu a tím přilákat i přirozené predátory plžů. Přírodní ochranná bariéra z rostlin, které slimáci nemají rádi, jako je heřmánek nebo čabraka, kolem záhonu živočichy také odradí. Velmi účinné, i když nákladné, jsou také ohradníky proti slimákům.

Jaké domácí prostředky mohou pomoci proti slimákům?
Samozřejmě nemusíte vždy hned vysazovat na záhon jiné rostliny nebo kupovat drahý živý plot proti slimákům. Proto existují některé domácí prostředky, které slimáky odrazují nebo odpuzují. Nejoblíbenější je pravděpodobně pivní past. Do nádoby se nalije trochu piva a postaví se na zahradu. Pach piva slimáky přiláká. Tato metoda je však krutá, protože plži se v pivu často utopí. Mezi další domácí prostředky patří např:

dřevěný popel
Káva
sůl
Pivo
krmivo pro kočky a otruby
Skořice
Vaječné skořápky
ovesné vločky
stelivo a vápno
Ovesné vločky jsou velmi užitečné pro zbavení se slimáků . Odvádí pozornost měkkýšů a zabraňuje jejich úhynu, protože mohou jíst vločky. Pivní pasti, jedlá soda a sůl a kávová sedlina jsou domácí prostředky, které brutálně hubí slimáky. Proto jsou tyto domácí prostředky zakázány při cílené kontrole slimáků . Jedlá soda způsobuje plžům nadýmání žaludku, sůl je vysušuje a káva je pro plže neurotoxin.

Proč vaječné skořápky pomáhají proti slimákům?
Šneci velmi neradi lezou po drsném povrchu, proto se vyplatí dát pod něj piliny. Vytvoří se na nich podklad, který je pro živočichy nepříjemný a umožní jim rychle odejít. Ti, kteří také posypou vápnem, spálí měkkýšům podrážky a poškodí je. Proto se doporučuje posypávat pouze pilinami.

Samotné vápno není jediným způsobem, jak simulovat drsný povrch. Hrubě rozdrcené vaječné skořápky také vytvářejí drsný povrch, po kterém plži neradi chodí. Vaječné skořápky jsou také ekologickou a pro zvířata šetrnou bariérou, která se časem sama rozloží a obohatí půdu.

Jaká je skutečná tajná zbraň proti slimákům?
Pravděpodobně by vás ani nenapadlo, že existuje skutečná tajná zbraň proti slimákům. Zdá se být docela nenápadná a používáme ji pouze do rýžového nákypu, krupicové kaše nebo do vánočního cukroví. Do některých teplých pokrmů se dostává jen zřídka. Ve skutečnosti je to tajná zbraň: skořice. wa.de vám prozradí, které jednoduché domácí prostředky mohou pomoci proti napadení slimáky na zahradě.

Skořicový prstenec kolem rostlin také vytváří suchý a drsný povrch, na který se plži nedostanou. Měkkýši navíc nesnášejí skořicový tón v koření a drží se od něj dál. Podobně to vypadá i u jiných druhů koření, jako je pepř, chilli nebo kari. A ještě jedna poznámka: na rozdíl od chemických repelentů nebo jiných domácích prostředků je koření neškodné pro životní prostředí i zvířata.

Leave a Response