životní styl

Doplnění živin: 7 nejlepších rostlin pro zlepšení půdy

2.7kviews

Zbavte se problémů s půdou na zahradě pomocí těchto rostlin

Každý zahrádkář sní o bohaté, kypré a úrodné půdě, která aktivně zásobuje rostliny živinami. Bohužel ne všechny pozemky mají zpočátku ideální půdní vlastnosti. Existují však speciální rostliny, které mohou její kvalitu a strukturu výrazně zlepšit.

1. Lupina. Tato plodina je skutečným „zlepšovatelem půdy“. Silný kořenový systém lupiny kypří půdu a obohacuje ji o dusík. Její květy navíc přitahují užitečný hmyz.

2. Hořčice. Tato rychle rostoucí plodina si dobře poradí s utuženou půdou. Hořčice zlepšuje provzdušnění a propustnost půdy pro vodu a také potlačuje růst plevelů.

3. Phacelia. Další univerzální rostlina, která je vhodná na zelené hnojení. Phacelia obohacuje půdu o uhlík a fosfor, podporuje rozvoj prospěšné mikroflóry.

4. Jetel. Tato nenáročná trvalka dokonale obohacuje půdu o dusík. Jeho kořenový systém kypří a strukturuje půdu. Jetel přitahuje také opylovače.

5. Sideráty. Patří sem různé trávy, luštěniny a křížaté plodiny pěstované speciálně pro zlepšení půdy. Jejich zapravení do půdy ji nasytí živinami.

6. Čirok. Tato vysoce vzrůstná plodina vytváří silný kořenový systém, který zlepšuje strukturu půdy a propustnost vody. Čirok také dobře potlačuje růst plevelů.

7. Loquat rohatý. Tento vytrvalý luštěninový keř pomáhá obohacovat půdu o dusík. Jeho hluboké kořeny navíc kypří zhutnělou půdu.

Pro dosažení maximálního přínosu by pomocné rostliny měly být vysazovány jako sideráty, tj. měly by být do půdy zapraveny v zelené formě. Tak se rychle rozloží a obohatí půdu o živiny.

 

Leave a Response