životní styl

Nejzdravější ryba pro člověka – jezte ji dvakrát týdně, je bohatá na selen, fosfor a prospívá vám.

84.4kviews

 

Jaké ryby je lepší kupovat, mořské nebo říční, uvedl portál sport.kz.

Ryby obsahují vitamíny a jód, polynenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a minerální látky. Prospívá zdraví kloubů, mozku a celého těla, zpomaluje stárnutí buněk a snižuje hladinu cholesterolu.

Mořské ryby jsou bohaté na mastné kyseliny, zatímco říční ryby na bílkoviny a železo. Mořské ryby se však často zmrazují, což snižuje jejich zdravotní přínos. Říční ryby jsou částečně odmítány kvůli znečištění řek, i když moře mohou být také znečištěná.

Ryby chované na farmách, a to i mořské, jsou chovány s použitím stimulátorů růstu, barviv, antibiotik a hormonů.

Odborníci na výživu doporučují ryby chované v přirozených podmínkách. Elena Malyševová navrhuje věnovat pozornost lososům z Dálného východu, treskám, polockům, sajrám, sleďům, makrelám, platýsům, štikozubcům, putasům, navagám, terpuchám, kapinicím, sardinkám. Z říčních ryb jsou za nejlepší považovány štika a okoun.

Z mořských plodů olihně, je však důležité vyhnout se chemicky ošetřeným filetům. Divoké ryby mají obvykle velké ploutve a nerovnoměrně zbarvené maso, ale mohou být chemicky ošetřeny.

Leave a Response