životní styl

Boj proti španělským slimákům: tento domácí lék zaručeně funguje

7.9kviews

Na našich zahradách se šíří slimák španělský. Co však pomáhá proti slimákům napadajícím zeleninovou zahradu?

„Škůdci rostlin jsou postrachem každého amatérského zahrádkáře. V jednu chvíli se radujete z mladých rostlinek a čerstvé zeleniny na záhoně a za chvíli je vše sežráno.

„Škůdcem záhonů“, se kterým se dnes běžně setkáváme, je slimák španělský, známý také jako slimák velký nebo slimák hnědý. Mnozí amatérští zahrádkáři již tvrdí, že hnědý slimák je skutečnou pohromou. Najdeme ho téměř všude: na polích, v zahradách, parcích a samozřejmě i v zeleninové zahradě. Nejenže za sebou zanechává kluzkou stopu, ale také nechává záhony prázdné.

Více informací o boji proti slimákům najdete u našich kolegů z Landidee: Boj proti slimákům v ekologické zahradě: 7 osvědčených postupů.

Je však slimák opravdu tak rozšířený, nebo je to jen dojem, že letos došlo k invazi slizkých slimáků?

Ve skutečnosti se slimák španělský v současné době rychle šíří.

Důvodem je teplé a vlhké klima. „Po suchých letech 2018 až 2022, kdy populace dramaticky poklesly, máme nyní druhý velmi vlhký rok v řadě,“ řekl Markus Pfenninger ze Senckenbergova centra pro výzkum biodiverzity a klimatu v německém Frankfurtu nad Mohanem.

Co ale funguje proti hnědočervenému slimákovi? Vyvýšené záhony před nenasytnými živočichy nechrání. Naopak jsou skvělé pro šplhání a čmuchání. Milují zejména salát a další zeleninu.

Co však může proti slimákům pomoci, jsou pivní pasti. To se může zdát na první pohled trochu zvláštní. Ve skutečnosti mají slimáci rádi vše, co voní po enzymech.

Pivní past proti španělskému slimákovi: návod krok za krokem
Pro pivní pasti vykopejte rýčem v zemi několik malých otvorů a vložte do nich nádoby, například plastové misky.
Pokud jsou mezi půdou a pivními kelímky ještě díry, můžete je vyplnit zeminou, aby se slimáci mohli do nádob dostat.
Poté můžete nádoby naplnit asi do třetiny pivem.
Druhý den ráno by se v miskách s pivem mělo shromáždit několik šneků. Poté se jich můžete zbavit.
Nebezpečí! Hlemýždi se samozřejmě nezastaví na hranicích pozemku. V nejhorším případě přilákáte i slimáky svého souseda. Proto byste měli umístit pasti po okrajích svého pozemku. Zde může pomoci také plot proti slimákům.

Donedávna se mělo za to, že slimák španělský je přistěhovalec z jihozápadní Evropy. Zdá se však, že tomu tak zdaleka není. NABU píše: „Výzkum Centra pro výzkum biodiverzity a klimatu (BiK-F) a Goetheho univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem ukazuje, že často uváděný ukázkový příklad přistěhovaleckého druhu ve skutečnosti pochází ze střední Evropy.

 

Leave a Response