životní styl

Listy rajčat se kroutí a žloutnou. Co dělat? Jednoduchý trik

27.1kviews

 

Proč se listy rajčat kroutí a žloutnou?

Rajčata jsou poměrně komplikované rostliny a jejich pěstování je složité. jejich listy se kroutí a žloutnou, což je častý problém., se kterým se potýkají jak zkušení, tak začínající zahradníci. Jednou z hlavních příčin kroucení listů rajčat je přehnojení. Příliš mnoho hnojiv, zejména dusíku, vede k tomu, že se listy začnou kroutit směrem dolů a zbarví se do tmavě zelené barvy. Kromě toho mohou nevhodné podmínky pěstování, například nadměrné sluneční záření, způsobit, že se listy začnou kroutit směrem nahoru, což je obranný mechanismus rostliny.

Časté je také kroucení a žloutnutí listů rajčat. důsledkem nesprávného zavlažování. Rajčata potřebují pravidelný, ale mírný přístup k vodě. Příliš časté nebo zřídkavé zalévání narušuje vodní rovnováhu rostliny a vede ke stresu, který se projevuje kroucením listů. Nedostatek klíčových mikroživin, jako je měď, železo a hořčík, také mohou způsobit podobné příznaky. Nedostatek mědi například způsobuje, že starší listy se stáčejí do trubky a mladší listy jsou drobnější a tuhé.

Také nemoci, jako je fuzarióza a bakteriální rakovina, mohou způsobit. vážné problémy s listy rajčat. Fuzarióza se projevuje žloutnutím, vadnutím a opadáváním listů, zatímco bakteriální rakovina vede k deformaci a odumírání zelených částí rostliny. Zdravotní stav listů ovlivňují také podmínky prostředí, například prudké poklesy teplot. Příliš nízká teplota může způsobit fialové zbarvení, které později zežloutne. V takových případech je nezbytné upravit podmínky pěstování a rychle zasáhnout, aby se zabránit dalšímu poškození rostlin..

Co dělat, když se listy rajčat kroutí a žloutnou? Jednoduchý trik

Nejdůležitějším a nejúčinnějším trikem při kroucení a žloutnutí listů rajčat je ujistit se, že dostatečná hydratace a pravidelné hnojenípřizpůsobené potřebám rostliny. Zahradnické obchody nabízejí speciální sady pro testování půdy, které měří jak faktor pH, tak obsah dusíku, draslíku a fosforu. Sada, která umožňuje provést 60 testů, stojí v rozmezí 100 až 200 PLN. Pokud testy odhalí, že půda byla přehnojená, měli byste okamžitě zastavit doplňování živin a počkejte, až je voda z půdy vyplaví.

Pokud není složení půdy problémem, zaměřte se na zavlažovací technologie. Klíčem je zalévání rajčat pouze tehdy, když vrchní vrstva půdy vyschne, nejlépe brzy ráno nebo večer, aby se zabránilo stresu z nedostatku vody. Rajčata by se měla zalévat v množství 10-20 litrů na metr čtvereční jednou za 3-5 dní v závislosti na povětrnostních podmínkách a růstové fázi rostlin. Během období intenzivního růstu a tvorby plodů můžete zvýšit množství vody na 20-30 litrů na metr čtvereční.

Dobrý trik, který pomůže udržet zdravé listy rajčat, je také zajistit rostlinám dostatečný prostor a větrání. Výsadba rajčat ve správných rozestupech (40-60 cm mezi rostlinami a 60-90 cm mezi řádky) umožňuje lepší cirkulaci vzduchu, což snižuje riziko houbových a bakteriálních chorob. Při péči odstraňujte také spodní listy, které jsou vystaveny vlhké půdě a hnilobě.a přebytečné listy v horní části rostliny, aby se zlepšilo proudění vzduchu.

Čím postříkat listy rajčat, když žloutnou?

Pokud výše uvedené metody nefungují, znamená to, že naše plodiny byly napadeny patogeny. Jedním z nejúčinnějších domácích prostředků proti žloutnutí listů rajčat je postřik připravený z jedlé sody a heřmánku. K jeho přípravě potřebujeme lžíci jedlé sody, lžíci sušených květů heřmánku, jeden aspirin a litr teplé vody. Všechny ingredience důkladně promícháme a necháme vychladnout. Jakmile je směs vychladlá, přeceďme ji přes gázu nebo sítko a poté ji zřeďme. dvěma litry dešťové vody.

Jedlá soda působí jako přírodní fungicid, změna pH povrchu listy, který brání růstu hub. Kromě toho heřmánek vykazuje přírodní antiseptické a rostlinu posilující vlastnosti. Aspirin, který obsahuje kyselinu salicylovou, pomáhá zvyšovat odolnost rostlin proti chorobám a škůdcům, urychluje jejich regeneraci.

Takto připravený roztok lze používat až dvakrát měsíčně, k posílení rostlin a zvýšení jejich odolnosti. Při postřiku důkladně pokryjte roztokem všechny části rostliny, včetně spodního a horního povrchu listů, stonků a oblastí kolem kořenů. Dbejte na to, abyste postřik dosáhl i do těžko přístupných míst, aby byla zajištěna účinná ochrana celé rostliny.

Leave a Response