životní styl

Už nikdy nebudu prát při 40 stupních. Opravář praček mě upozornil na hroznou chybu, kterou dělá většina Čechů.

2.5kviews

Z nějakého důvodu se v České republice rozšířil názor, že praní by se mělo provádět při teplotě nejméně 40 stupňů Celsia. A to proto, aby bylo prádlo dokonale čisté. Mnoho lidí se také spoléhá na štítky na oblečení, které udávají konkrétní teplotu praní. V tomto případě se však jedná o maximální hodnotu, kterou nelze překročit. Praní při nižších stupních je však jistě možné. Naopak to má značné výhody, jak upozorňuje Miloš Janečka, zkušený opravář praček a instalatér.

Nedělejte to jinak

Dnes již nedoporučuji prát na čtyřicet stupňů. Dříve to bylo nutné, protože pračky nebyly tak účinné jako dnes,“ říká odborník. Na druhou stranu, oblečení dnes není tak kvalitní, a pokud v něm opakovaně chodíte při vyšších teplotách, rychle se opotřebovává. “

Podle něj naprostou většinu oblečení stačí prát při 30 °C. „Pokud jste si koupili pračku v posledních pěti letech, nemusíte nad tím vůbec přemýšlet, je to nejlepší volba,“ říká Janecka. Doporučuje však doplnit takové praní kvalitním pracím prostředkem a nešetřit na množství pracího prostředku. Použijte také přípravek vhodný pro konkrétní použití, ať už se jedná o bílé nebo barevné prádlo, vlněné oblečení nebo funkční předměty.

V současné době existují dokonce prací prostředky a gely speciálně určené pro praní při nižších teplotách, jako je 30 °C nebo dokonce 20 °C. Může se stát, že na svém oblečení najdete odolnou skvrnu, která vás donutí používat pračku na maximum. Ale ani v tomto případě to není nutné. Stačí před praním použít odstraňovač skvrn a přitom zvolit delší dobu praní.

Spousta výhod

Můžete vyzkoušet i praní při dvaceti stupních. V každém případě se vzdejte praxe „praní na čtyřicet“. Je to finančně zatěžující a může to vést například k vyblednutí barev, sražení oblečení nebo poškození jemných tkanin.

Můžete mít také dobrý pocit z toho, že svůj moderní spotřebič používáte správně a skutečně splňujete požadavky na jeho energetickou účinnost. Toho můžete dosáhnout pouze při nižších teplotách. Tímto způsobem pomůžete nejen své peněžence, ale i celé planetě.

Leave a Response