životní styl

Tchyně mi poradila, abych si doma zapálila bobkový list. Nevěřila jsem tomu, ale už to nedopustím.

108.4kviews

Vavřínový list, který známe především jako aromatické koření v naší kuchyni, má mnoho skrytých schopností. Kromě toho, že dokáže dodat jedinečnou chuť našim omáčkám nebo nakládané zelenině, má také řadu příznivých účinků na naše zdraví.

Vavřínový list v kuchyni

Vavřínový list zaujímá nezastupitelné místo v kuchyních po celém světě. Jako koření dodává pokrmům výraznou chuť a vůni, která skvěle doplňuje širokou škálu jídel, od tradičních omáček až po exotické pokrmy. V některých kulturách se bobkový list používá také při různých rituálech a obřadech. Například ve starém Řecku byl bobkový list považován za symbol vítězství a úspěchu. Věřilo se, že má magickou moc a dokáže ochránit před zlými silami.

Domácí aromaterapie s bobkovým listem

Většina z nás netušila, že bobkový list lze použít jako aromaterapii. Spalováním suchého bobkového listu vzniká příjemný a léčivý kouř. Tento kouř má blahodárný vliv na naši psychiku – uvolňuje stres, podporuje relaxaci a pomáhá bojovat proti úzkosti.

Za těmito úžasnými účinky stojí linalool, sloučenina, kterou najdeme i v jiných uklidňujících bylinách, jako je máta peprná nebo levandule. Pokud se rozhodnete tuto metodu vyzkoušet, mějte vždy na paměti bezpečnost – listy rychle hoří a je důležité je mít neustále na očích.

 

Tchyně mi poradila, abych si doma zapálila bobkový list. Nevěřila jsem tomu, ale už to nedopustím.

Léčivé odvary a obklady

Stejně účinné je použití bobkového listu ve formě odvaru nebo obkladu. Tato metoda je stará jako věk a používá se především k léčbě zažívacích potíží, infekcí, artritidy nebo bolestí hlavy. Odvar z bobkového listu je nejen léčivý, ale může také podpořit naši paměť a zlepšit kvalitu spánku. Pokud jste však citliví na výrazné chutě, připravte se na jeho intenzivní chuť a vůni.

Jedna poznámka na závěr

Ačkoli je bobkový list skvělým pomocníkem v domácnosti, měli byste být při jeho používání opatrní, zejména pokud trpíte astmatem nebo jinými dýchacími potížemi. Kouř z hořícího listu může dráždit dýchací cesty a způsobit nepříjemné komplikace.

 

Leave a Response