životní styl

Šneci a mravenci zmizí během okamžiku. Stačí ho hodit na zahradu a vyplašíte je.

92.6kviews

Nikdo nemá rád, když se na jeho zahradě objeví slimáci. Žerou listy rostlin, ničí sazenice a všude zanechávají slizké stopy. Jsou aktivní po celý rok, ale největší potíže způsobují na jaře.

Na rozdíl od plžů nemají ochrannou ulitu, takže vylézají za rostlinami hlavně v noci nebo za deště. Přes den se ukrývají na tmavých a vlhkých místech, běžným okem neviditelných. Pokud budete hledat viníka poškozených rostlin za denního světla, nenajdete ho. A pokud rostlinu postříkáte běžným insekticidem ve snaze ji opravit, nepomůže to. Hlemýžď není hmyz, ale měkkýš.
Jedním ze způsobů, jak se jich zbavit, je vzít si večer baterku a jít na zahradu a ručně sbírat živící se plže. Poté je vyhoďte do kbelíku s mýdlovou vodou. Ne každému se do toho chce a je to nepříjemná práce.

Jak se zbavit slimáků?

Jedním ze způsobů je zalévat zahradu ráno, aby do večera vyschla. Šneci mají nejraději mokro, takže by to mělo pomoci.

Další možností je omotat rostliny měděnou páskou. Je to trochu složitější, ale funguje to. Když se měď dostane do kontaktu s hlemýždím slizem, vytvoří malý elektrický výboj, který hlemýždě zažene.

Můžete je také zkusit nalákat na pivo. Šneky neodolatelně přitahují pivní kvasnice. Nalijte pivo do nádoby a zahrabte dno nádoby do půdy tak, aby byl okraj v úrovni půdy. Šneci přilákáni pivem spadnou do nádoby a utopí se.

Další možností je krmit je otrubami. Šneci je milují, ale po jejich konzumaci jsou nafouknutí a dehydrovaní. To jim brání v útěku do bezpečí a stávají se snadnou kořistí ptáků.

Pomoci může také posypání kůry, kočičího steliva nebo písku kolem chráněných rostlin. Šneci neradi cestují po ostrých nebo pichlavých materiálech.

Co dělat s nechtěnými mravenci

Problémem na zahradě mohou být také mravenci. Často jsou však užitečnější pro provzdušňování půdy a opylování květin. Živí se také zahradními škůdci.

Někteří však ničí stromy řezáním dřeva, jiní se živí listy kulturních rostlin. Ještě jiné chrání a udržují v dobré kondici mšice, které z rostlin vysávají živiny. A mravenci se živí jejich sladkým trusem.

Rostliny můžete před mravenci chránit postřikem roztokem vody s octem nebo citronem. Postižené rostliny můžete také posypat kypřidlem. Mravence odpudí také vysazená máta peprná.

Zažeňte je kávou

Naopak šneky a mravence lze hubit pomocí kávové sedliny. Stačí je nasypat na půdu kolem citlivých rostlin a jejich vůně, nebo možná dokonce konzistence, spolehlivě odpudí oba druhy vetřelců. Ještě účinnějším řešením je smíchání kávy s boraxem.

Leave a Response