životní styl

Kdy je nejlepší zalévat rostliny rajčat?

852views

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin pěstovaných na zahradách a balkonech. Zásadní roli při úspěšném pěstování těchto ceněných plodů hraje zalévání. Chcete-li optimalizovat jejich růst, musíte vědět, kdy a jak je správně zalévat. V tomto článku se podrobně podíváme na následující témata ideální čas na zalévání nohou a chutné.

Správný čas na zalévání

Při pěstování rajčat, kdy zalévat má významný vliv na zdraví a produktivitu rostlin. Nesprávné zavlažování může vést k chorobám a zhoršit kvalitu plodů.

Ranní zalévání

U rajčat se často doporučuje ranní zálivka. Vzhledem k relativně nízkým teplotám v tuto denní dobu, se voda odpařuje méně rychlea kořeny ji tak mohou lépe absorbovat. To také poskytuje čas, aby se přebytečná vlhkost z listů odpařila před setměním, čímž se sníží riziko houbové choroby kterým se daří ve vlhkém prostředí.

Večerní zalévání

Přestože někteří lidé dávají přednost večernímu zalévání rostlin, je s tím spojeno určité riziko. Zalévání na konci dne znamená, že voda zůstává v okolí kořenů po dlouhou dobu během noci, což vytváří prostředí příznivé pro rozvoj choroboplodných zárodků. houbových chorob jako je plíseň. Pokud však váš časový rozvrh neumožňuje zalévání ráno, nezapomeňte zalévat brzy večer, aby rostliny měly ještě nějaký čas před setměním mírně oschnout.

Vhodné techniky zalévání

Znalost toho, kdy rajčata zalévat, je jen částí rovnice. Také technika zalévání může mít velký vliv na zdraví vašich rostlin.

Ruční zalévání

Ruční zalévání pomocí konve nebo hadice s vhodnou tryskou umožňuje nasměrovat vodu přímo k bázi rostlin, čímž se snižuje smáčení listů a snižuje riziko onemocnění. Tato metoda také umožňuje přesnou kontrolu množství vody aplikované na každou rostlinu a zabraňuje nedostatečnému nebo nadměrnému zavlažování.

Systém kapkové závlahy

Pro ty, kteří chtějí zajistit rovnoměrné zavlažování bez náročné údržby, systém kapkové závlahy je vynikající volbou. Tento systém dodává vodu pomalu a přímo ke kořenům, čímž minimalizuje ztráty způsobené odpařováním a ponechává listy většinou suché. Je užitečný zejména pro skleníky a velké jednotlivé rostliny by byly pracné.

Specifické potřeby rajčat

Rajčata mají specifické požadavky na zavlažování, které závisí na několika faktorech, jako je půda, klima a způsob pěstování.

Typ půdy

Potřeba vody pro rajčata je výrazně ovlivněna typem půdy. Písčité půdy rychle odtékají a mohou vyžadovat častější zalévání, zatímco jílovité půdy zadržují vodu déle, takže může být zapotřebí méně zálivky. Přidání kompostu také zlepšuje zadržování vody v .

Klimatické a povětrnostní podmínky

V horkých a suchých oblastech potřebují rajčata více vody, aby se vyrovnalo rychlé odpařování. V období intenzivních veder, časté ranní zalévání může pomoci udržet stálou vlhkost vzduchu. Naopak v chladnějším a vlhčím podnebí může snížení frekvence zalévání zabránit nemocem spojeným s nadměrnou vlhkostí.

Růstové fáze rajčat

Nároky rajčat na vodu se liší také v závislosti na jejich růstové fázi. Během počáteční výsadbyMladé rostliny potřebují k zakořenění stále vlhkou půdu. Jakmile se dobře uchytí, jsou tolerantnější k intervalům zalévání. Ve fázi plodů zaručuje pravidelný a dostatečný přísun vody tvorbu plných, šťavnatých plodů.

Příznaky nedostatečné zálivky

Znalost příznaků nedostatečného zavlažování může vaše rajčata uchránit před řadou problémů.

Příznaky nedostatečného zavlažování

Nedostatek vody se často projevuje jako zvadlými nebo zažloutlými listya malé, deformované plody. Rajčata pěstovaná v květináčích jsou obzvláště citlivá na přemokření, protože omezený objem půdy rychle vysychá.

Důsledky přemokření

Na druhou stranu nadměrné zavlažování ucpává půdu a připravuje kořeny o potřebný kyslík. To může vést k žloutnutí listůa přitahují škůdce, jako jsou houbové svilušky. Abyste tomu předešli, je nutné pravidelně kontrolovat vlhkost půdy, zejména u skleníkových rostlin, kde se odpařování liší od odpařování na volném prostranství.

Optimalizace zavlažování pro různé způsoby pěstování

Různé pěstitelské postupy ovlivňují, jakým způsobem by mělo být řízeno zavlažování.

Pěstování ve volné půdě

U rajčat pěstovaných na zahradě může organické mulčování pomoci při zachovat vlhkost v půdě a snížit četnost zavlažování. Vrstvy slámy, rozloženého listí nebo kompostu pokrývají půdu, minimalizují odpařování a brání růstu konkurenčních plevelů.

Pěstování v květináčích

Rajčata v květináčích vyžadují zvláštní péči, protože substrát může velmi rychle vyschnout. Zvolte květináče správné velikosti, použijte vhodnou kvalitní zeminu pro květináče bohatou na organické látky a umístění chráněné před větrem omezí nadměrné vysychání. Instalace podmisky pod květináč může také podpořit kapilární činnost a udržet substrát déle vlhký.

Pěstování ve skleníku

Ve skleníku je zásadní řízení vlhkosti. Zavlažování musí odpovídat teplotním výkyvům a specifickým potřebám uzavřeného prostředí. Použijte jednu nebo více čidla vlhkosti mohou zajistit důsledné sledování zavlažování a zabránit nadměrnému nebo nedostatečnému zavlažování.

Další tipy pro úspěšné zavlažování

Kromě volby správného času a způsobu zalévání může účinnost zalévání zvýšit i několik dalších tipů.

Využívejte dešťovou vodu

Dešťová voda je přirozeně měkká a neobsahuje minerály, které jsou obsaženy ve vodovodní vodě. Shromažďování dešťové vody pomocí jednoduchých sběračů nejen snižuje účty za vodu, ale také prospívá zdraví vašich rostlin.

Okopávání půdy

Po každém zalévání lehce okopejte povrch půdy, aby voda lépe pronikla ke kořenům. Tím se také rozptýlí zhutnělá místa a usnadní se rovnoměrné rozložení vláhy.

Vyvarujte se rozstřikování

Vyvarování se mokrých listů a plodů při zalévání výrazně snižuje riziko onemocnění. Vždy dávejte přednost zalévání u báze rostliny, tj. přímo na bázi rostlin.místo postřiku celé rostliny.

Leave a Response