životní styl

lze vedle cuket vysazovat rajčata?

160views

Myšlenka pěstovat rozmanitou zeleninovou zahradu láká každoročně mnoho amatérských zahrádkářů. Mezi možnými kombinacemi se často objevuje otázka: můžeme vysadit např. rajčata vedle cuketa ? Odpověď se zdá být jednoduchá, ale tato asociace si zaslouží hloubkovou analýzu, abychom pochopili její účinky. výhody a jeho nevýhody. Rajčata a cukety jsou v našich zahradách velmi oblíbenou zeleninou, ale jejich pěstování vedle sebe vyžaduje několik opatření.

Nároky rajčat a cuket na zdroje

Především rajčata a cukety. Přestože se tyto dvě rostliny pěstují ve stejném teplém období, nemají stejné nároky na zdroje.Vodaz živinyaprostor.

Požadavky na vodu

Rajčata vyžadují pravidelné zalévání ale mírné. Nemají rády, když jsou jejich nohy neustále ve vodě, protože by to mohlo vést ke vzniku houbových onemocnění, jako jsou plísně. Cukety jsou naopak mnohem náročnější na vodu. Vyžadují chladnou půdu a vlhké, zejména v období intenzivní produkce ovoce.

Požadavky na živiny

Z hlediska živin vyžadují obě rostliny půdu bohatou nebo dokonce obohacenou o živiny. kompost nebo dobře rozloženého hnoje. Rajčata dávají přednost lehkým půdám kyselé zatímco cukety dávají přednost neutrálním půdám. Tento rozdíl může ovlivnit výběr použitých doplňků a způsob jejich distribuce v půdě.

Požadavky na prostor

Pokud vezmeme v úvahu prostorové hledisko, rajčata potřebují hodně prostoru kvůli svým velkým listům, které mohou dusit ostatní sousední rostliny. Na druhou stranu rajčata potřebují hodně prostoru. kůly rostou do výšky, čímž uvolňují místo na zemi, ale vytvářejí stín, který může být v závislosti na podmínkách zahrady prospěšný nebo škodlivý.

Výhody kombinace rajčat a cuket

Navzdory jejich rozdílům má tato kombinace na zeleninové zahradě několik výhod. Pochopení těchto výhod pomůže optimalizovat jejich společné pěstování.

Úsporné využití prostoru

Jak bylo uvedeno výše, rajčata rostou vysoko, zatímco cukety se rozprostírají na zemi. To umožňuje efektivní využití prostoru vertikální a horizontální, což je důležité pro malé městské zahradní pozemky.

Redukce plevele

Přítomnost široké listy Cukety mohou působit jako přirozený půdní kryt, který omezuje růst plevele kolem rajčat. Méně plevele znamená méně konkurence pro rajčata. živiny a vody, což podporuje .

Ochrana před nemocemi

Další výhoda této kombinace spočívá v boji proti některým nemocem. Rajčata vylučují látku, která odpuzuje některé škůdce, kteří často napadají cukety. A co víc, vzájemné pěstování různých čeledí rostlin, jako např. Solanaceae (rajčata) a tykvovité rostliny (cukety) pomáhá zastavit šíření chorob specifických pro určitou čeleď.

Nevýhody, které je třeba zvážit

Přestože má tato kombinace své výhody, má také své nevýhody, které je třeba vzít v úvahu, aby se předešlo nepříjemnostem.

Soutěž o zdroje

I když jsou celkové požadavky rozdílné, existují období, kdy obě vyžadují značné množství závlahy téměř současně, zejména v době letních veder. Navíc soustředění rostlin náročných na živiny na stejné ploše může půdu rychle vyčerpat, což vyžaduje časté doplňování.

Problémy se stíněním a cirkulací vzduchu

Velké listy cuket v kombinaci s vysokou strukturou rajčat mohou vytvářet stínění. vlhké mikroklima a tmavé, pokud nejsou správně rozmístěny a udržovány, což podporuje rozvoj houbových chorob.

Optimalizované techniky výsadby

Abyste tuto kombinaci plně využili a zároveň minimalizovali rizika, uvádíme několik technik výsadby, které vyzkoušeli zkušení zahradníci.

Správné rozestupy

Dbejte na dodržení dostatečných rozestupů mezi rostlinami. Například ponechte mezi jednotlivými rostlinami vzdálenost alespoň 50 cm až 1 metr, abyste zajistili dobrý růst. provzdušňování. Čím větší prostor, tím lépe pro zdraví rostlin.

Mulčování pro udržení vlhkosti

Použijte organický mulč kolem cuket, abyste udrželi vlhkost, ale zároveň dbejte na to, aby se tento mulč nedostal ke stonkům rajčat, aby nezůstaly příliš vlhké, což by mohlo usnadnit vznik chorob.

Kůly a mříže

Založte pevné kůly pro . Navštivte Treláže cirkulaci vzduchu, ale také sníží zastínění cuket.

Doplňková sdružení

Rajčata a cukety lze obohatit o další kombinace. Začlenění bylinky a další rostliny mohou dále zpestřit mikroekosystém vaší zahrady.

Aromatické byliny

Bylinky, jako je bazalka a petržel, se vedle rajčat velmi dobře hodí. Na bazalka odpuzuje mšice a komáry, zatímco petržel může přilákat užitečný hmyz. Tyto přidané prvky nepřímo pomáhají cuketám tím, že snižují tlak zahradních škůdců.

Kvetoucí rostliny

Výsadba květin, jako jsou nasturcie, může odvést mšice od zeleniny ke květinám. Květiny také přitahují opylovače nezbytné pro cukety.

Další kompatibilní zelenina

Zvažte rostliny, jako jsou např. papriky nebo okurky jako partnery rajčat a cuket. Bramborám je však třeba se v blízkosti rajčat vyhnout, protože mají společné choroby.

Závěrem lze říci, že výsadba cuket je zcela proveditelná, pokud dodržíte některá základní pravidla týkající se rozestupů, hospodaření s vodou a prevence chorob. Při pečlivém zaměření na detaily je možné vytvořit na zeleninové zahradě vyvážený ekosystém, který podpoří zdravý růst.

Leave a Response