životní styl

Jak vypěstovat třešeň z jámy? Průvodce

116views

Ochutnali jste lahodnou třešeň a přemýšlíte, co s peckou? Co takhle zkusit zahradnictví a vypěstovat si vlastní třešeň? Pěstování třešní z pecky může být fascinující a obohacující zkušenost. V tomto článku se seznámíme s jednotlivými kroky, které jsou nutné k tomu, aby byl tento podnik úspěšný, od přípravy pecky až po konečné přesazení.

Příprava třešňových pecí

Úplně prvním krokem při pěstování třešní z pecky je správná příprava třešňových pecek. To zahrnuje výběr nejlepších třešní, jejich očištění a dočasné uskladnění.

Výběr kvalitních třešní

Pro začátek si vyberte zralé třešně z vlastní zahrady nebo od místního pěstitele. Místní odrůdy Často jsou lépe přizpůsobeny klimatickým podmínkám vašeho regionu a mají větší šanci prosperovat. Jakmile třešně ochutnáte, pečlivě je sesbírejte. pecky, aniž byste je poškodili..

Čištění a sušení jádra

Po sklizni jádra důkladně očistěte. pod tekoucí vodou aby se odstranily všechny stopy dužiny. Toto čištění . Poté nechte pecky několik dní schnout na papírových utěrkách v dobře větraném prostoru.

Laminování v lednici

Jádra musí projít obdobím studené k přerušení klidového režimu. Čisté pecky vložte do plastového sáčku s vlhkými papírovými utěrkami nebo do květináče naplněného vlhkým štěrkem. Sáček vložte do chladničky (ne do mrazničky) asi na 10 týdnů. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat vlhkost a udržovat stálou teplotu blízkou 4 °C.

Klíčení peckovin

Jakmile skončí období stratifikace, je čas na klíčení jader. Tato fáze vyžaduje pečlivé sledování a příznivé prostředí, které podpoří vývoj malých semenáčků.

Vyjmutí z chladničky a příprava vybavení

Po 10 týdnech vyjměte jádřince z lednice a připravte si malý hliněný hrnec naplněný lehkou, drenážní zeminou. Půda v květináčích hraje zásadní roli při prevenci přemokření. Potřebujete také světlé, ale zároveň vhodné místo. bez přímého slunečního záření k umístění květináčů po výsadbě.

Výsadba jader

Každé jádro zasaďte do hloubky přibližně dva centimetry do terakotové nádoby. Zeminu v květináči lehce navlhčete, ale nenamáčejte ji. V případě potřeby vytvořte pomocí párátek malé otvory a ujistěte se, že jsou jádra dostatečně daleko od sebe, aby byl prostor pro budoucí kořeny.

Údržba a následná péče

Uchovávejte květináče na teplém místě a sledujte vlhkost půdy. Nechcete, aby půda úplně vyschla, ale také nechcete, aby byla příliš přemokřená. Pokud vše půjde dobře, měli byste během několika dnů vidět zelené výhonky. tři až pět týdnů.

Přesazování mladých rostlin

Když sazenice dosáhnou 15 až 20 cm na výšku a mají několik pravých listů, jsou připraveny k přesazení do větších nádob nebo přímo do, pokud to dovolí klimatické podmínky.

Příprava nového stanoviště

Vyberte venkovní místo s dostatečným osluněním a dobrou drenáží. Pro přesazení do květináče zvolte velký terakotový květináč s drenážními otvory. Připravte směs obohacené zeminy pro květináče a kompostu, abyste rostlině poskytli co nejlepší půdu. Výživný substrát pro mladé rostliny.

Přesazování sazenic

Každou mladou třešeň opatrně vyjměte z původního květináče. Vložte ji do nového kontejneru nebo přímo do země, podle toho, co preferujete. Ujistěte se, že jsou kořeny dobře zakryté a pevně zabalené. Ihned po přesazení rostliny zalijte, aby se stabilizovaly.

Průběžná péče o třešně

Průběžná péče po přesazení je nezbytná pro zajištění dobrého vývoje a budoucího plodenství třešní. Patří sem pravidelná zálivka, hnojení a prevence chorob.

Zalévání

Dostatečná zálivka je nezbytná, zejména během prvních měsíců po přesazení. Půdu kolem mladých stromků udržujte vlhkou, ale nikdy ne přemokřenou. V zimě, kdy stromy usínají, snižte četnost zalévání.

Hnojení

Použijte vyvážené nebo organické hnojivo vhodné pro ovocné stromy. Hnojte hlavně brzy na jaře a na podzim, abyste podpořili růst stromu a posílili jeho přirozenou obranyschopnost proti škůdcům.

Monitorování a zdravotní stav

Pravidelně pozorujte stromy, abyste zjistili případné příznaky onemocnění nebo napadení parazity. V raných stádiích lze mnohé z nich ošetřit organickými pesticidy. Dobrá údržba zajistí nejen zdraví vašich třešní.

Leave a Response