životní styl

Trik s hrnkem v myčce: jednoduchý způsob úspory energie

112views

 

Vzhledem k tomu, že cena elektřiny stále roste, stává se nezbytným snížit spotřebu energeticky nejnáročnějších spotřebičů. Tento jednoduchý tip vám pomůže ušetřit peníze za myčku nádobí.

I když není nezbytně nutná, myčka nádobí je jedním z nejoblíbenějších domácích spotřebičů. A to nejen ve velkých rodinách! I jako zásobník na příbory nebo samostatně je šikovným způsobem, jak se zbavit povinnosti mýt nádobí, zejména když se po několika jídlech nahromadí. Nicméně i když jsou poslední modely mnohem lepší než jejich předchůdci, stále spotřebovávají spoustu energie. Proto je velmi důležité optimalizovat její používání, abyste snížili spotřebu a ušetřili peníze za účet za elektřinu. Naštěstí existuje řada velmi jednoduchých technik, které lze aplikovat na denní bázi.

Zaprvé optimalizujte rozmístění příborů a talířů tak, abyste spotřebič naplnili. Provozovat myčku z poloviny naplněnou není vůbec hospodárné, a to ani v případě, že má režim poloviční náplně. Pro optimální mytí umístěte příbory hlavou nahoru, s výjimkou nožů, které by měly být z pochopitelných bezpečnostních důvodů vždy umístěny dnem vzhůru. A pokud jsou talíře velmi špinavé, před vložením zpět do koše je prohlédněte pod vodou.

Dále se ujistěte, že používáte energeticky nejúspornější režim. Za tímto účelem si prostudujte návod k použití, pečlivě si prostudujte spotřebu energie každého dostupného režimu vyjádřenou v kilowatthodinách (kWh) a vyberte ten, který spotřebovává nejméně energie, ať už trvá jakkoli dlouho. Buďte opatrní, protože ne vždy se jedná o úsporný režim! A vyhněte se rychlým nebo intenzivním cyklům, které často spotřebují hodně energie. Myčku nádobí také pravidelně čistěte. Umyjte nádrž a stěny a opláchněte filtr čistou vodou, pro účinnější čištění použijte bílý ocet. Čistá myčka nádobí funguje lépe a spotřebuje méně energie. A konečně, chcete-li ještě více snížit spotřebu energie, zvolte přirozené sušení. Po skončení mycího cyklu jednoduše otevřete dvířka myčky a nechte nádobí uschnout na vzduchu.

Kromě těchto zdravých rad existuje velmi účinný babičkovský trik, který spočívá v jednoduchém použití hrnku nebo malé nádoby. Vezměte šálek a naplňte jej bílým octem, citronovou šťávou nebo sodou bikarbónou a před spuštěním mycího cyklu jej vložte do horního stojanu myčky. Tyto přírodní složky pomáhají myčku důkladně vyčistit a odstranit vodní kámen, který může způsobit vyšší spotřebu energie vašeho spotřebiče. Použitím tohoto triku jednou měsíčně můžete nejen prodloužit životnost myčky, ale také snížit účet za elektřinu.

Dodržováním těchto jednoduchých a praktických rad můžete nejen prodloužit životnost své myčky, ale také výrazně ušetřit na účtech za elektřinu. Osvojte si tyto tipy ještě dnes a používejte svůj oblíbený domácí spotřebič ohleduplněji k životnímu prostředí.

Leave a Response