životní styl

Nejlepší tipy pro prevenci rakoviny kůže podle dermatologů

105views

Její prevence je možná kombinací zdravých návyků a dostatečné ochrany před UV zářením.

Jeho nárůst v posledních letech je alarmující skutečností.

Příčiny tohoto nárůstu jsou různé a jejich pochopení nám pomůže přijmout účinná preventivní opatření. Zde je deset základních rad, jak chránit svou kůži a předcházet tomuto onemocnění, které vycházejí z informací poskytnutých dermatology, kteří jsou specialisty na rakovinu kůže v Clínica Dermatológica Internacional a Hospital Ruber Internacional.

Používejte fyzickou ochranu

Vystavení ultrafialovému (UV) záření je jednou z hlavních příčin rakoviny kůže. Sluneční světlo i solária vyzařují UV záření, které může poškodit kůži. Chcete-li se chránit, noste oblečení, sluneční brýle a klobouky se širokou krempou, které blokují UV záření. Přirozená ochrana je jedním z nejúčinnějších způsobů ochrany kůže. A dávejte pozor, jaké léky užíváte: diuretika, antibiotika a protizánětlivé léky mohou způsobit alergii na slunce.

Používejte širokospektrální opalovací krém

Širokospektrální opalovací krém chrání před UVA a UVB zářením. Používejte opalovací krém s ochranným faktorem (SPF) nejméně 30. Opětovně se natírejte každé dvě hodiny a po plavání nebo pocení. Vyberte si opalovací krém vhodný pro váš typ pleti. Pro mastnou nebo aknózní pleť používejte gely nebo pěny. Pro citlivou pleť nebo pleť s růžovkou používejte přírodní nebo minerální opalovací krémy, které jsou méně dráždivé.

Vyhněte se slunečnímu záření v době nejvyššího slunečního svitu

Sluneční záření je nejintenzivnější mezi 10. a 16. hodinou. V těchto hodinách se snažte zůstat uvnitř nebo ve stínu. Pokud musíte v těchto hodinách pobývat venku, nezapomeňte použít vhodnou ochranu a vyhledejte stín, kdykoli je to možné.

Vyhýbejte se soláriím

Solária vyzařují ultrafialové záření, které může zvýšit riziko rakoviny kůže. Vyhněte se jejich používání, aby byla vaše pokožka v bezpečí. Pokud chcete získat opálenou pokožku, aniž byste byli vystaveni UV záření, zvolte samoopalovací přípravky.

Pravidelně si nechte vyšetřovat pleť

Pravidelné prohlídky kůže mohou pomoci odhalit včasné změny, které by mohly svědčit o rakovině kůže. Zajděte si alespoň jednou ročně na kontrolu kůže k dermatologovi. Ženy často internují, že by měly každoročně absolvovat gynekologickou prohlídku. Osvojte si podobný zvyk pro dermatologické prohlídky, při kterých se hodnotí nejen kůže, ale také vlasy a nehty.

Poznejte varovné příznaky

Je důležité si všímat změn na kůži. Mezi varovné příznaky patří:

  • Nová mateřská znaménka: Výskyt nových znamének po 30. roce života není normální. Pokud si všimnete nového znaménka, vyhledejte dermatologa.
  • Skvrny na nehtech: Rakovina kůže může začít na nehtech a projevit se jako tmavá svislá čára.
  • Rány, které se nehojí: Rány, které se dlouho neuzavírají, mohou ukazovat na rakovinu kůže.
  • Změny na stávajících znaménkách: Věnujte pozornost znaménkům, která mění svou velikost, tvar, barvu nebo strukturu.
  • Přetrvávající svědění nebo bolest: Chronické svědění nebo bolest v určité oblasti kůže mohou být varovnými příznaky.

Pochopte rozdíl mezi karcinomem a melanomem

Karcinom je nejčastějším typem rakoviny kůže a má tendenci růst lokálně. Melanomy, ačkoli jsou méně časté, jsou mnohem nebezpečnější, protože mají schopnost šířit se do jiných částí těla. Seznamte se s typy rakoviny kůže a jejich charakteristikami. Znalost toho, na co si dát pozor, vám pomůže včas odhalit problémy.

Kůže má paměť

Poškození sluncem v dětství a dospívání se může v dospělosti projevit jako rakovina kůže. Výskyt rakoviny kůže se zvyšuje s věkem v důsledku kumulace poškození způsobených slunečním zářením. Chraňte děti před nadměrným sluněním a od útlého věku je učte správným návykům ochrany před sluncem. Je to nádherný odkaz, který jim můžete zanechat.

Využívejte technologie pro včasnou diagnostiku

Nové technologie, jako je umělá inteligence, mohou pomoci při včasné diagnostice tohoto nádoru. Tyto pokročilé zobrazovací nástroje jsou klíčem k odhalení rakoviny v jejích raných stadiích. Zeptejte se svého dermatologa na možnost „mapování mateřských znamének“ pomocí technologie umělé inteligence k identifikaci a uložení potenciálně nebezpečných lézí. Ve společnostech CDI a Ruber International používáme systém umělé inteligence Canfield Intellistudio, který tyto mapy znamének provádí rychle a přesně.

Udržujte zdravé návyky pro zdravou pokožku

Kromě ochrany před slunečním zářením patří k udržení zdravé pokožky také jednoduchá a správná péče o pleť. Denně pleť čistěte, hydratujte a chraňte. Ráno používejte antioxidant a na noc retinol. Dvakrát týdně pleť peelingujte. Důležitá je také vyvážená strava bohatá na antioxidanty a základní živiny a zdravé návyky, jako je vyhýbání se tabáku a alkoholu, zvládání stresu a udržování zdravé hmotnosti.

Závěr

Prevence rakoviny kůže je možná kombinací zdravých návyků a odpovídající ochrany před UV zářením. Pravidelné prohlídky a sledování varovných příznaků mohou pomoci při včasném odhalení problémů, což výrazně zvyšuje šance na účinnou léčbu. Dodržováním těchto deseti rad můžete chránit svou kůži a snížit riziko vzniku rakoviny kůže. Pamatujte, že prevence a včasné odhalení jsou vašimi nejlepšími spojenci.

ČTĚTE VÍCE

Leave a Response