Tohle jste od čokolády rozhodně nečekali: celá pravda o vaší oblíbené pochoutce od lékařů a odborníků
Hořká čokoláda je jedním z nejlepších dezertů. Je to nejen příjemná potravina pro chuťové buňky, ale také zdroj antioxidantů. Hořká čokoláda vás také může zachránit před depresemi, pomoci vašemu srdci a zabránit mrtvici a cukrovce.
Lahodný lék na deprese
Podle specialistů z umanské centrální městské nemocnice obsahuje hořká čokoláda látky, které mají pozitivní vliv na náladu. Theobromin snižuje krevní tlak a dodává energii. Anandamid zlepšuje náladu a povzbuzuje. Fenylethylamin se přeměňuje na serotonin, známý prvek, který dodává pocity potěšení a štěstí.
Ochrana srdce a cév
Studie z roku 2006, ve které bylo 470 účastníků požádáno, aby konzumovali různá množství kakaa denně, prokázala jeho příznivé účinky. Vědci prokázali, že tito lidé mají snížené riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Pomozte v boji s cukrovkou
Hořká čokoláda je dobrá pro vývoj endotelu, tedy vnitřní vrstvy cév. Tento produkt také zvyšuje citlivost na inzulín. Proto pravidelná konzumace mírných dávek hořké čokolády s minimem cukru může pomoci při léčbě cukrovky.
Prevence mrtvice
Vědci již mnoho let pozorují změny ve zdraví těch, kteří často konzumují hořkou čokoládu, a těch, kteří se jí úplně vzdají. Celkem se dlouhodobé studie zúčastnilo více než 20 tisíc lidí. Ukázalo se, že čokoláda snižuje pravděpodobnost mrtvice.
Boj proti ateroskleróze
Jednou z příčin aterosklerózy je oxidace LDL cholesterolu. Hořká čokoláda může tomuto procesu zabránit. Cévy tak zůstávají zdravější, což má pozitivní vliv na všechny vnitřní orgány.
Nižší krevní tlak
Vědci z Harvardské univerzity došli k závěru, že hořká čokoláda s obsahem kakaa 50–70 % snižuje krevní tlak. Proto se tento dezert doporučuje lidem s hypertenzí.
Potlačení kašle
Záchvaty kašle lze blokovat konzumací hořké čokolády. Theobromin ve svém složení působí jako kodein, snižuje aktivitu bloudivého nervu. Tímto způsobem mozek kontroluje a potlačuje záchvaty kašle.
Dobré pro těhotné ženy
Studie prokázaly, že hořká čokoláda zabraňuje rozvoji preeklampsie, tedy komplikace prokrvení plodu. Tento účinek je způsoben schopností snižovat krevní tlak, který se u těhotných žen často zvyšuje.
Stimulace mozku
Britští psychologové zjistili, že flavonoidy v hořké čokoládě pomáhají mentálně zpracovávat informace, zlepšují paměť a koncentraci a také abstraktní myšlení. Před zkouškou byste proto měli sníst pár kostek hořké čokolády.
Zdroj antioxidantů
Důležitou úlohou antioxidantů je boj proti volným radikálům spojeným s výskytem rakoviny. Hořká čokoláda jich má dostatečné množství.
Silný vitamínový komplex
Vitamin B2, který napomáhá přeměně potravy na energii, zlepšuje stav pokožky a vlasů, má pozitivní vliv na zrak a mozkové funkce.
Vitamin B3 je také důležitý pro kůži, nehty a podílí se na metabolismu.
Přečtěte si také:
Vápník zajišťuje fungování svalů a nervových buněk, reguluje krevní tlak a hormonální hladinu. Zvláště důležité pro zdravé kosti a zuby.
Železo se podílí na tvorbě hemoglobinu a přenosu kyslíku.
Hořčík v kombinaci s vápníkem je důležitý pro svaly, metabolismus, normální krevní tlak a pevnost zubů.
Fosfor se stará nejen o zdraví kostí, ale je také součástí DNA.
Zinek je stavebním kamenem bílkovin a buněk, který je prospěšný pro imunitní systém.
Měď je důležitá pro nervový systém, tvorbu červených krvinek a metabolismus.
Mangan je antioxidant a je nezbytný pro kostní tkáň.
Omega-6 mastné kyseliny jsou nezbytné pro mozek, regulují cholesterol a dodávají energii.
Kofein stimuluje fungování celého těla. V přebytku může mít negativní vliv.